ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία οφείλει να αποφεύγει τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία οφείλει να αποφεύγει τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτηςτονίζοντας ότι «η Άγκυρα θα πρέπει να αποφεύγει τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες».

«Η Ελλάδα θέλει ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο. Επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας και αναζητούμε νέες ισχυρές συμμαχίες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ηλεκτρονικό περιοδικό Formiche.net και αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Σχετικά με τη Λιβύη, υπογραμμίζει ότι η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης και για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

«Η σταθεροποίηση της χώρας παραμένει σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ιταλία και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου που είχα στη Ρώμη. Θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» σημειώνει. Παράλληλα, προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λιβυκό λαό με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά με το θέμα των νέων αμυντικών και ενεργειακών συμμαχιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι «ακολουθούμε μια ενεργή εξωτερική πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν ισχυρό στρατηγικό παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή και της Ιταλίας στον αγωγό φυσικού αερίου EastΜed, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα που θα έχει το εν λόγω έργο τόσο για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την ΕΕ συνολικά.

Για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μήνυμα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν σαφές: εάν η 'Αγκυρα θέλει πραγματικά να γυρίσει σελίδα, πρέπει να αποδείξει, στην πράξη αλλά και με σταθερότητα, επιμονή και ειλικρίνεια, ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αλλά πρέπει επίσης να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας στις διμερείς σχέσεις και να αποφεύγει προκλητικές και μονομερείς ενέργειες» υπογραμμίζει.

Σε εθνικό επίπεδο, ερωτηθείς για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι το σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί και αξιολογηθεί θετικότατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Με επίκεντρο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση επενδύσεων, η εθνική μας προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε πρωταρχικούς τομείς όπως: η ψηφιακή οικονομία, ο πράσινος μετασχηματισμός, η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ως προς το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα μας στις 15 Μαΐου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι η άμεση θέσπιση του «Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού» έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάκαμψη και το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ