ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεσαία τάξη: Πολιτική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο του ανοίγματος

Μεσαία τάξη: Πολιτική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο του ανοίγματος
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το επερχόμενο σταδιακό άνοιγμα της εστίασης και η χαλάρωση του lockdown δημιουργούν νέους όρους για την πολιτική ζωή.

Με τη μεγάλη επιφύλαξη ότι δεν ξέρουμε ούτε πόσο θα κρατήσει το μεταβατικό στάδιο ούτε ποια θα είναι η μορφή της κανονικότητας, είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε νέα φάση της πολιτικής ζωής. Από τη σκοπιά της κεντρικής πολιτικής δύο είναι τα βασικά πολιτικά ερωτήματα που κρίνουν την εξέλιξη των πραγμάτων:

-Πώς θα αποτιμηθεί τελικά η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Πώς θα τοποθετηθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν κατεξοχήν πληγεί από την πανδημία και το lockdown, με προεξάρχοντες τους επαγγελματίες της εστίασης.

Η μάχη για τη μεσαία τάξη

Αυτή τη στιγμή τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επικεντρώνονται στη μεσαία τάξη. Βεβαίως από τις τοποθετήσεις τους φαίνεται ότι δίνουν μια διασταλτική ερμηνεία του όρου. Στην ουσία, όταν γίνεται λόγος για μεσαία τάξη εννοείται πλέον οποιοδήποτε νοικοκυριό έχει κάποια στοιχειώδη εισοδήματα και δεν είναι κοινωνικά περιθωριοποιημένο. Αυτή η διασταλτική ερμηνεία ανταποκρίνεται ως ένα βαθμό στο πώς αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες στις δημοσκοπικές έρευνες.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν με τις πολιτικές προτάσεις τους:

-Να απαντήσουν στο γενικευμένο φόβο ότι η οικονομική κρίση της πανδημίας θα προκαλέσει νέο κύμα φτωχοποίησης, όπως είχε συμβεί στα χρόνια του Μνημονίου.

-Να πείσουν ότι η οικονομική πρότασή τους εγγυάται την ανάκαμψη γενικά και τη στήριξη των μικρομεσαίων ειδικά.

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται πρωτίστως στο τι θα κάνει η κυβέρνηση. Μετά την αναβολή του ανοίγματος της εστίασης για μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση προχώρησε στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ίσου με το 7% του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν μείνει κλειστές. Επιπλέον προχώρησε σε μείωση του φόρου εισοδήματος και των προκαταβολών φόρου των επιχειρήσεων.

Από Θεσσαλονίκη την οποία επισκέπτεται σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε:

«Μπροστά μας, έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης την «Ελλάδα 2.0». Δηλαδή, την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών που περιλαμβάνει εκατοντάδες έργα που θα αναμορφώσουν το παραγωγικό μοντέλο, την εικόνα, αλλά και την καθημερινότητα σε ολόκληρη την επικράτεια.»

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι:

«Παρά την πανδημία και παρά την κρίση η κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής στην υλοποίηση του προεκλογικού τους προγράμματος. Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση.»

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι:

«Το σχέδιο μας, λοιπόν, αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους νέους που αγωνιούν για το αύριο.»

Σήμερα, απαντώντας στον πρωθυπουργό, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον βλέπει ότι η μεσαία τάξη, που είχε κάνει σημαία προεκλογικά, του γυρίζει ανεπιστρεπτί την πλάτη και προσπαθεί να της πουλήσει και πάλι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ας κοιτάξει πως θα επιστρέψει στην μεσαία τάξη αυτά που ο ίδιος της αφαιρεί εδώ και ενάμισι χρόνο, αφού πρώτα φροντίσει να σταματήσει την καθημερινή φτωχοποίηση της, και να αφήσει τα κλισέ.»

Βεβαίως, στο τέλος της ημέρας όλα κρίνονται στο… ταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ