ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φέρνει Μνημόνιο μέσω… Ταμείου Ανάκαμψης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φέρνει Μνημόνιο μέσω… Ταμείου Ανάκαμψης
AP Photo/Markus Schreiber

Η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται ότι έληξε.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφραστεί θετικά για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πέρα από αυτό το γεγονός ότι μεγάλα ποσά θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση έκρινε πολύ σημαντικό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά μια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες θα δανειστούν συλλογικά από τις αγορές.

Το σχέδιο

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Κι αυτό γιατί για να πάρει μια χώρα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταθέτει ένα σχέδιο δράσεων που παίρνει το χαρακτήρα προαπαιτούμενων. Δηλαδή, η υλοποίηση του σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση των χρημάτων. Μάλιστα η αναίρεση μερών του σχεδίου που έχουν ήδη υλοποιηθεί, μπορεί να αποτελέσει αιτία για να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι επιστροφή χρημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση:

-Για αδιαφάνεια κι έλλειψη δημοκρατικής διαβούλευσης στη διαμόρφωση του σχεδίου που θα κατατεθεί στην ΕΕ. Η διαβούλευση έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητη, πόσο μάλλον που το σχέδιο το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση, θα δεσμεύσει τη χώρα για αρκετά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

-Από όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση βάζει στο σχέδιο για το Ταμείο μέτρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχουν μνημονιακό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «αντεργατικό» νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Εγκλωβίζουν τη χώρα

Σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε:

«Η κυβέρνηση μας εγκλωβίζει σε ένα πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών -χωρίς, μάλιστα, κανέναν διάλογο- που μια επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ακυρώσει χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργασιακών, όπου η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί για τα ωράρια, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, την ελαστικοποίηση.

Δεν είναι όμως μόνο τα εργασιακά, αφού η λίστα έργων της ΝΔ περιλαμβάνει γενναίες χρηματοδοτήσεις σε αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κατάρτισης από ιδιωτικά ΚΕΚ, αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις και έργα ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία. Το ζήτημα, λοιπόν, πόρρω απέχει από το να είναι απλώς διαδικαστικό. Είναι ζήτημα συνταγματικό, ζήτημα δημοκρατίας.»

Λάφυρο της ΝΔ

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο CNN Greece υποστήριξε ότι:

«Το σχέδιο ανάκαμψης, μια σημαντική ευκαιρία για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εκφυλίζεται σε κομματικό λάφυρο της ΝΔ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε λίγους και εκλεκτούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει κυνικά να δημιουργήσει τετελεσμένα για τις επόμενες κυβερνήσεις. Αξιοποιεί, γι’ αυτό, τα ασφυκτικά στενά περιθώρια αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου από μια επόμενη κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κανονισμού, απαιτούνται γι’ αυτό νέες εγκρίσεις και από την Κομισιόν και από το Συμβούλιο.»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Η προσπάθεια επιβολής μνημονιακού τύπου τετελεσμένων πρέπει να ακυρωθεί τώρα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ