ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή επανεκκίνηση της εστίασης

Ερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή επανεκκίνηση της εστίασης
INTIME

Απουσία σχεδίου στο άνοιγμα της εστίασης εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και με ερώτηση 57 βουλευτών του επικρίνει την κυβέρνηση γιατί η ανακούφιση των επιχειρηματιών από τα έως τώρα μέτρα είναι ελάχιστη, ενώ σε πολλούς εξ αυτών γίνονται διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, και μάλιστα για το διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ο κίνδυνος διακοπής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων, μετά την παύση, της υποχρεωτικής, από το κράτος υποβληθείσας, αναστολής λειτουργίας τους, είναι τεράστιος.

«Πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας κινδυνεύουν με συρρίκνωση, μεταξύ αυτών και τα καταστήματα εστίασης», τονίζουν.

Η ερώτηση των 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Βαρδάκη:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Άμεση στήριξη των επιχειρηματιών επισιτισμού, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων»

Ο κίνδυνος διακοπής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων, μετά την παύση, της υποχρεωτική, από το κράτος υποβληθείσας, αναστολής λειτουργίας τους, είναι τεράστιος. Πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας κινδυνεύουν με συρρίκνωση, μεταξύ αυτών και τα καταστήματα εστίασης.

Ο κλάδος της Εστίασης ήταν και είναι, ο πλέον πληττόμενος κατά τη διάρκεια, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα πολλαπλά λουκέτα, που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και Πανελλαδικά.

Από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των Επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέον, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, γίνονται διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές διαφόρων παρόχων ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, λόγω οφειλών, και μάλιστα το διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση.

Ακόμα και με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι η ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, μέσω επιδότησης των παγίων εξόδων τους καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη αφού για να τύχουν εφαρμογής, απαιτείται η πλήρωση σωρευτικών συνθηκών. Επιπλέον η επιδότηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας αρχές Απριλίου, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, όχι μόνο δεν έχει δοθεί, αλλά δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ρύθμιση με κούρεμα οφειλών του ιδιωτικού χρέους και η ενίσχυση ρευστότητας.

Στην ήδη δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία, η απόφαση της Κυβέρνησης να δοθεί παράταση στην εξόφληση επιταγών, έληξε στις 18 Απριλίου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί παράταση, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία των επιχειρήσεων δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ.

Επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επειδή το μέτρο της επιδότησης παγίων εξόδων, αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Επειδή, τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Επειδή, στόχος είναι να επιβιώσουν και να επαναλειτουργήσουν μετά το τέλος των lockdown και της υποχρεωτικής αναστολής εργασιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιες φορολογικές διευκολύνσεις θα υπάρξουν, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές;
  2. Σκοπεύετε να παρατείνετε το μέτρο απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου για ένα διάστημα μετά την επαναλειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα;
  3. Ποιες ρυθμίσεις ή οικονομικές διευκολύνσεις θα προβλεφθούν ως προς τις οφειλές σε ΔΕΚΟ για το διάστημα της αναστολής;
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επανασυνδεθεί η παροχή ρεύματος στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς την απαιτούμενη προκαταβολή;
  5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις;
  6. Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που στόχο έχουν την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και τα καταστήματα εστίασης, για την ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας τους;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ