ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπένος στο CNN Greece: Αν δεν εμβολιαστεί όλος ο κόσμος καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη

Μπένος στο CNN Greece: Αν δεν εμβολιαστεί όλος ο κόσμος καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη
AP Photo

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Αλέξης Μπένος τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επιτάχυνση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική άμυνα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο ΑΠΘ είπε ότι είναι συνεχείς οι μεταλλάξεις ενός ιού. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο διαφοροποιείται το εμβόλιο για τη γρίπη. Δεν είναι απαραίτητα όλες οι μεταλλάξεις πιο επικίνδυνες από την προϋπάρχουσα μορφή του ιού. Η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν επέφερε δραματική αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ωστόσο, όσο δεν προχωράει ο εμβολιασμός για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία σε παγκόσμιο επίπεδο, διατρέχουμε τον κίνδυνο να εμφανιστούν μεταλλάξεις που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται μερικώς από τα εμβόλια. Μεταλλάξεις που γρήγορα περνάνε από τη μια χώρα στην άλλη.

Ο Αλέξης Μπένος τονίζει ότι:

«Όσο πιο μεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού, τόσο πιο πολλές οι μεταλλάξεις και τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για μεταλλάξεις που δεν καλύπτονται από τα εμβόλια. Σκεφτείτε τι σημαίνει ότι έχουμε στην Ινδία 300.000 κρούσματα ημερησίως. Είναι αυταπάτη η πεποίθηση ότι οι πλούσιες χώρες που έχουν πάρει τη μερίδας του λέοντος των εμβολίων, μπορούν να υψώσουν τείχος απέναντι στον κορωνοϊό. Αν δεν εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη.»

Κινητοποίηση για τον εμβολιασμό

Ο Αλέξης Μπένος επισημαίνει ότι είναι καταστροφή τόσο ο λεγόμενος εμβολιαστικός εθνικισμός όσο και η διατήρηση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή είναι επείγον να οργανωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ο εμβολιασμός και η παραγωγή των εμβολίων, με ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών, ανεξάρτητα από τον πλούτο τους. Πρέπει να αξιοποιηθεί και η παραμικρή παραγωγική δυνατότητα παρασκευής εμβολίων οπουδήποτε στον πλανήτη. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να αρθούν οι πατέντες. Άλλωστε το καθεστώς των πατεντών έχει πρόβλεψη για τις επείγουσες ανάγκες δημόσιας Υγείας. «Αν δεν είναι ο κορωνοϊός επείγουσα ανάγκη δημόσιας Υγείας, τότε ποια είναι;» αναρωτιέται ο καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ.

Φόβος για 4ο κύμα

Ο Αλέξης Μπένος συμμερίζεται το φόβο ότι μπορεί να υπάρξει 4ο κύμα της πανδημίας, ενώ καλά-καλά δεν έχει τελειώσει η έξαρση του 3ου. Μάλιστα, θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε νέα έξαρση ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Ο κ. Μπένος θεωρεί βεβιασμένο το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έτσι όπως γίνεται, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα στους χώρους εργασίας και τα ΜΜΜ που είναι βασικές εστίες υπερμετάδοσης. «Ευτυχώς, τουλάχιστον δεν επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για το Πάσχα», σημειώνει.

Ωστόσο, ο κ. Μπένος θεωρεί εφικτό και αναγκαίο ένα επιστημονικά σχεδιασμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων το οποίο θα επιτηρηθεί με συνέπεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή της λογικής είναι και ο σχέδιο για άνοιγμα των πανεπιστημίων το οποίο επεξεργάστηκε Επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ