ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για τα μέτρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στο 13,5% βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, θετικά υποδέχεται η κοινή γνώμη την απόφαση για άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων μετά το Πάσχα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 9,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, το 44% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 26% τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 27%.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Νίκο Δένδια, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 75% αξιολόγησε θετικά τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα (51% σίγουρα θετικά, 24% μάλλον θετικά) και μόλις το 11% την κρίνει αρνητικά (7% μάλλον αρνητικά, 4% σίγουρα αρνητικά).

Η πανδημία και τα μέτρα της κυβέρνησης

Θετικά υποδέχεται η κοινή γνώμη την απόφαση για άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων μετά το Πάσχα. Ειδικότερα, το 75% εκτιμά ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και μόλις το 16% τοποθετείται αρνητικά.

Οι περισσότεροι πολίτες αξιολογούν θετικά και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα. Ειδικότερα, το 54% την αξιολογεί την απόφαση θετικά (34% σίγουρα σε θετική κατεύθυνση, 21% μάλλον σε θετική κατεύθυνση) και το 38% αρνητικά (17% μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση, 21% σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση).

Σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων, το 55% τις υποδέχεται θετικά (26% σίγουρα σε θετική κατεύθυνση, 29% μάλλον σε θετική κατεύθυνση), ενώ το 29% τις κρίνει αρνητικά (15% μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση, 14% σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση). Ένα ποσοστό 16% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Αύξηση της αποδοχής των εμβολίων

Η αποδοχή των εμβολίων είναι υψηλή, στο 75%, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εκφράζει το 59% (31% ανησυχούν πολύ, 28% ανησυχούν αρκετά), το 18% δηλώνει μέτρια ανήσυχο, ενώ ένα 18% δηλώνουν λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (10% και 8% αντίστοιχα). Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις μεταλλάξεις στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ενώ οι λιγότερο ανήσυχοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών.


Στο ερώτημα εάν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που υποβλήθηκε μόνο σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, το 75% απάντησε θετικά (56% σίγουρα ναι, 19% μάλλον ναι) ενώ το 22% των απαντήσεων ήταν αρνητικές (10% μάλλον όχι, 12% σίγουρα όχι). Ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δηλώνουν το 48% (25% πολύ, 23% αρκετά), το 21% δηλώνει μέτρια ικανοποιημένο, ενώ το 25% λίγο έως καθόλου (10% και 15% αντίστοιχα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ