ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στη Γενεύη όπου θα διεξαχθεί από αύριο, Τρίτη 27 Απριλίου, η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό επικεντρώνεται το διπλωματικό ενδιαφέρον Αθήνας και Λευκωσίας. Τουρκία και Ερσίν Τατάρ, από την πλευρά τους, επιμένουν στη λύση των δύο κρατών.

Οι προσδοκίες για εξεύρεσης μία λύσης στο Κυπριακό είναι χαμηλές, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές προσέρχονται με δεδηλωμένο στόχο να διατυπώσουν τις θέσεις του, με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέρχονται ειδικά για να καταθέσουν και επισήμως τη θέση τους για «λύση δύο κρατών».

Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι ευελπιστούν ότι στη διάρκεια των τριών ημερών ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κράν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.

Στη Γενεύη ο Δένδιας

Στη Γενεύη μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ στην ελβετική πόλη βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο της πενταμερούς, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις την Μ. Τετάρτη και την Μ. Πέμπτη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες. Το βράδυ της Μ. Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης, με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Geir Pedersen, ενώ στο περιθώριο της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ωστόσο, πέρα από τις διαβουλεύσεις γύρω από το Κυπριακό, αυξημένο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση τού κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, στη σκιά μάλιστα του «θερμού επεισοδίου» και όσων διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αγκυρα.

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά, βάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Αργότερα, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, με ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά και την πενταμερή της Γενεύης.

Αναστασιάδης: Κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση

Στη Γενεύη ήδη βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις εν πτήσει προς την Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση.

«Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού» ανέφερε.

Ευχήθηκε επίσης και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, «γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

Στις 21:30 ώρα Ελλάδος συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, όπου έγινε μία τελευταία αξιολόγηση της κατάστασης εν όψει της διάσκεψης.

Στη Γενεύη, μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί: Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι), Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) και Μάριος Καρογιάν (ΔΗΠΑ). Βρίσκονται επίσης στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης. Ακόμη τον κ. Ανστασιάδη συνοδεύουν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών.

Ομοφωνία Ερντογάν-Τατάρ για δύο κράτη

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο Τουκροκύπριος ηγέτης στη Γενεύη θα εμείνει στην πρότασή του για κυρίαρχη ισότητα δύο κρατών κι «εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε».

Κατά την αναχώρηση του από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου με προορισμό την Αγκυρα, ο κ. Τατάρ προϊδέασε για τη στάση του στη Γενεύη: «Θα πούμε ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει συμφωνία στη βάσης της ομοσπονδίας και ότι μπορεί να υπάρξει μόνο συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων και ίσων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα στην Κύπρο. Το σημαντικό είναι να υπάρξει μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία, να επωφελούνται από αυτήν οι “λαοί” μας και μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των περιφερειακών εξελίξεων».

«Δεν θα ανεχτούμε τη νοοτροπία που προσπαθεί να καταδικάσει την Κύπρο σε αδιέξοδο και προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τουρκοκύπριους με εμπάργκο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας» είπε.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Reuters, ξεκαθάρισε ότι πηγαίνει στη Γενεύη για να προωθήσει το νέο όραμά του. «Το νέο όραμά μου είναι δύο κυρίαρχα κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με καλές σχέσεις γειτονίας, που θα συνεργάζονται με κάθε τρόπο, που θα προωθούν την ευημερία όλων των Κυπρίων» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, στις 16 Απριλίου, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης στη βάση του Κραν Μοντανά.

Πρόοδο στο Κυπριακό ζητά από την Τουρκία η ΕΕ

Το ενδιαφέρον τους στο Κυπριακό έχουν στραμμένο και οι Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπροσωπείται στην Πενταμερή.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαλ Μισέλ, έκανε λόγο για θετική ατζέντα με Τουρκία υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό. Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες εδώ και χρόνια ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δήλωσε: «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και οι συνομιλίες με την Ελλάδα είναι σημαντικές για εμάς για να δούμε αν η Άγκυρα είναι πραγματικά έτοιμη για διάλογο. Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ