ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Στο «κυρίως πιάτο» περνάνε οι συναντήσεις στη Γενεύη – Το ενδεχόμενο μιας παράτασης

Κυπριακό: Στο «κυρίως πιάτο» περνάνε οι συναντήσεις στη Γενεύη – Το ενδεχόμενο μιας παράτασης
Δελτίο τύπου / POOL - INTIME

Ένας ελιγμός και μια παράταση στις συνομιλίες μπαίνουν ως αντίβαρο στην δυσοίωνη προοπτική του αδιεξόδου στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό που φιλοξενείται στη Γενεύη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξε τη «βαλβίδα» της εκτόνωσης, φέρνοντας μπροστά τις κατ’ ιδίαν επαφές με Αναστασιάδη και Τατάρ.

Προγραμμάτισε δε, χρονικά τη συνύπαρξη της ολομέλειας της πενταμερούς στο δείπνο όπου το «γεμάτο στομάχι» θα μετρίαζε την «όρεξη» από την επιμονή σε διαβρωτικές επιλογές για το «κυρίως πιάτο» των συνομιλιών που επανεκκινούν νωρίς το πρωί.

Κατά την βασική ανάλυση αυτές οι κινήσεις, πάνω από εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικότερα από το Κράν Μοντανά, όπου κατεγράφη το ορόσημο του πιο νωπού -ιστορικά- ναυαγίου στην προσπάθεια προσέγγισης των δυο πλευρών, υποδηλώνουν και την στόχευση του «ρεαλιστή» Γκουτέρες να μην στεφθεί από αποτυχία και ο κύκλος που ανοίγει στην πρωτεύουσα του ομώνυμου ελβετικού καντονίου.

Είναι δε, κατά την προσέγγιση των ίδιων πηγών, ευκρινής η προσπάθεια του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, υπό την ομπρέλα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες, να κρατήσει ανοιχτό τον ορίζοντα τους, προσδιορίζοντας ως προίκα -για έναν ενδεχόμενο, νέο γύρο - δημόσια τη βάση τους

Στο ίδιο φόντο είναι ξεκάθαρη, παρά τις διαβρωτικές διακηρύξεις της τουρκικής πλευράς-η επιδίωξη να μην κλείσει οριστικά το παράθυρο που ανοίγει από αυτήν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το φιρμάνι Ερντογάν είναι προφανές πως δεν δίνει εξουσιοδότηση για μια λύση, αλλά ούτε και για έναν επίλογο.

Η τουρκική τορπίλη στις συνομιλίες, όπως εκτιμούσαν πηγές ενημέρωσης από τη Μεγαλόνησο, υποκρύπτει τον στόχο για τη διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης τον προσεχή Ιούνιο, όταν και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αλλά και το ραντεβού κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυο σημαντικούς σταθμούς στους υπολογισμούς που κάνει το Λευκό Παλάτι καθώς η επίσημη πρώτη του Τζο Μπάιντεν στα δρώμενα της βορειατλαντικής συμμαχίας, είναι δυνατόν να συνδυαστεί και με την πρώτη επαφή του πλανητάρχη με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Επιπλέον, η ίδια ανάλυση θέλει την εξασφάλιση ενός οδικού χάρτη για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε, να στρώνει το «χαλί» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν χαράξει τις κόκκινες γραμμές για λύση που οδηγεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συμβατή με το πλαίσιο του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Η απουσία πάντως της ευρωπαϊκής διπλωματίας από το τραπέζι της Γενεύης, αποτελεί στοιχείο ανησυχίας για την Αθήνα, όπως υπογράμμισε ακόμη μια φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα, για να διασφαλιστεί ακριβώς ότι και η όποια λύση θα είναι προφανώς συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε η κα Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κυπριακές πηγές ενημέρωσης πάντως απέδιδαν την εξέλιξη με την μη εκπροσώπηση της Ε.Ε. στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, σε τουρκοβρετανικό δάκτυλο, καθώς και η βρετανική αντιπροσωπεία δια των θέσεων της, κατέστησε σαφές – σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση- ότι δεν την επιθυμούσε.

Το στρατόπεδο ΤσαβούσογλουΤατάρ επιμένει στη λύση δυο κρατών, με τον ψευδοηγέτη των κατεχόμενων να καταφθάνει στη Γενεύη με ένα μανιφέστο 20 σελίδων για να υποστηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση:

«Είμαστε στη θέση να εξηγήσουμε σε όλους τους συμμετέχοντες, ΕΕ, ΟΗΕ, το γιατί αυτό το έργο δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα από μια ομοσπονδία αλλά μόνο μέσα από δυο κυρίαρχα κράτη», ανέφερε ο κ. Τατάρ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ως υψηλού συμβολισμού πάντως καταγράφεται η διακριτή αναφορά στο καλωσόρισμα της αμερικανικής διπλωματίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει την επανένωση ως μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ