ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απέτυχε το μοντέλο του «ακορντεόν» – Ασφαλή τα εμβόλια

Τσίπρας: Απέτυχε το μοντέλο του «ακορντεόν» – Ασφαλή τα εμβόλια
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1  στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ υπογράμμισε ότι οι νέοι δείχνουν υπευθυνότητα, παρά τα όσα ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες και μερίδα των ΜΜΕ.

Η κριτική στην κυβέρνηση

Η φράση «δυστυχώς, κάτι δεν πάει καλά με την πανδημία», συνοψίζει όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό. «Το πρώτο εξάμηνο είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς και με το πιο μακροχρόνιο lockdown» σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι:

«Η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του lockdown».

Επισήμανε ότι:

«Είναι προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά. Δεμ γίνεται να υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις, τις στατιστικές και την πραγματικότητα. Να βγούμε, λοιπόν, να πούμε πώς έχουν τα πράγματα, να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και μετά να πούμε τι έφταιξε. Αν δεν είμαστε καν στο σημείο να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι δεν πάει καλά.»

Προσέθεσε δε ότι το μοντέλο του «ακορντεόν» απέτυχε σε όλη την Ευρώπη και δεν γίνεται να συνεχιστεί. Είναι η πρώτη φορά που η κριτική του κ. Τσίπρα για την ΕΕ δεν περιορίζεται στα εμβόλια αλλά ακουμπάει τον πυρήνα της επιδημιολογικής στρατηγικής που υιοθετήθηκε.

Τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι δεν φρόντισε να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες εμβολίων. Σχετικά με άνοιγμα της πλατφόρμα για τις ηλικίες των 30-39, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση «ξεστοκάρουν το AstraZeneca», η οποία έχει σχολιαστεί (αποκομμένη) πολύ στα social media.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca όπως και όλα τα εμβόλια, είναι ασφαλές.

Παρατήρησε μάλιστα ότι:

«Δυστυχώς, δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εγώ θα μιλήσω έξω απ’ τα δόντια λέγοντας ότι εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών. Διότι δε μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δε μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά.

Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης που μας ακούει, είναι ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει να κολλήσει τον κορωνοϊό και να περάσει δύσκολα και ενδεχομένως να μη γλιτώσει.»

Οι νέοι

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι άδικο να στοχοποιείται η νεολαία. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα σήμερα για να σας αποδείξω ποσό άδικη είναι κυβέρνηση που έχει στοχοποιήσει του νέους ανθρώπους. Οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας 30-39. Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε».

Όχι ανάπτυξη για λίγους

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μη διαμορφώσει το αναπτυξιακό σχέδιο της αποκλειστικά προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, αποκλείοντας τους μικρομεσαίους. Υποστήριξε δε ότι:

«Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά είχαμε άδεια ταμεία και είχαμε την τρόικα να μας απειλεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες. Βρήκε γεμάτα ταμεία με 37 δισ., μαζί με τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης φθάνει στα 70 δισ., ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα φθηνού δανεισμού. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε τις δυνατότητες που έχει η σημερινή κυβέρνηση από την ένταξη στην ΟΝΕ και μετά».

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

Τέλος, ο κ. Τσίπρα είπε ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

«Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν μέσα στη διοίκηση. Ποιος σοβαρός άνθρωπος δεν θα συμφωνούσε; Εγώ προτείνω στην κυβέρνηση να καθίσουμε και να ξηλώσουμε τις εστίες της διαφθοράς. Δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα; Τώρα με τις αποκαλύψεις δεν υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ