ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό κράτηση ο Γιάννης Λαγός στις Βρυξέλλες - Δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του

Υπό κράτηση ο Γιάννης Λαγός στις Βρυξέλλες - Δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπό κράτηση τέθηκε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος ανακρίθηκε σήμερα, Τετάρτη, στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών. Όπως επισημαίνεται από την εισαγγελία Βρυξελλών, ο καταδικασμένος σε 13ετή κάθειρξη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές Αρχές.

Η εισαγγελία των Βρυξελλών υπογραμμίζει ότι εντός 15 ημερών θα υπάρξει απόφαση σχετικά «με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» διευκρινίζοντας ότι «η ημερομηνία της ακρόασης δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί αργότερα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας Βρυξελλών, ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στις 27 Απριλίου στις Βρυξέλλες, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020.

Είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του, με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βελγικές αρχές σε συνεργασία με την Interpol παρακολουθούσαν επί τουλάχιστον τρεις ημέρες τον ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί επικοινωνία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους ομολόγους του σε Βέλγιο, Δανία και Νορβηγία, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε σύνορα και αεροδρόμια, καθώς υπήρχε η υπόνοια ότι ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής επρόκειτο να διαφύγει προς τη Νορβηγία με σκοπό ακόμη και να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο Λαγός, εφόσον εκδοθεί στην Ελλάδα, θα οδηγηθεί άμεσα στις φυλακές Δομοκού, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είχε καταδικαστεί σε 13ετή κάθειρξη με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχει τελεσιδικήσει και η απόφαση για την ηθική αυτουργία του αναφορικά με την επίθεση που είχαν κάνει χρυσαυγίτες στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ