ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταμπουλίδης για εστίαση: Τον Μάιο το πακέτο στήριξης

Σταμπουλίδης για εστίαση: Τον Μάιο το πακέτο στήριξης
Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εντός του Μαΐου θα δοθεί το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης για την εστίαση σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. 

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι το πακέτο έχει ετοιμαστεί και απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα για να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσουν γρήγορα οι καταβολές.

«Είναι ένα επιπλέον πακέτο στήριξης, δεν είναι το μόνο πακέτο στήριξης», όπως είπε και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα πακέτο, επιπλέον, το οποίο σκοπό έχει να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Είναι με την διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η εστίαση έχει πάρει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές και σχεδόν όλα τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί και έχουν υλοποιηθεί.

Επίσης υπογράμμισε πως το άνοιγμα της εστίασης δεν αφορά σε μαγαζιά στα κλειστά εμπορικά κέντρα και όπου αλλού υπάρχει εστίαση εντός κλειστού χώρου (Σταθμοί ΚΤΕΛ, στοές κτλ).

«Υπάρχει η δυνατότητα για αυτές τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν take away και delivery» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας και είπε πως μέχρι τις 14 Μαίου θα είναι σε ισχύ αυτό το μέτρο.

Πως θα λειτουργήσει απο τις 3 Μαΐου η εστίαση

Σημειώνεται πως κατά την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε νέες οδηγίες για τη λειτουργία των χώρων εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Σύμφωνα με αυτές, σε καφέ και εστιατόρια δεν θα υπάρχει μουσική, ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά τελικά θα γίνεται με την αποστολή SMS στο 13033.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 στο 13033 προκειμένου να μεταβούν σε καφέ και εστιατόρια.

Επανέλαβε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.

Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Τα καταστήματα εστίασης και καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Οι πολίτες έχουν την υποχρέωση θα έχουν φθάσει στο σπίτι τους έως τις 23:00 καθώς εκείνη την ώρα αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι όροι λειτουργίας της εστίασης

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου οπότε αρχίζει η λειτουργία της εστίασης, προβλέπεται ότι σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με αποστάσεις από 90 εκατ. έως 1,8 μ. κατά περίπτωση.

Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00.

Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί self test δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ