ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Ναυάγιο στις συζητήσεις – Νέο ραντεβού ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

Κυπριακό: Ναυάγιο στις συζητήσεις – Νέο ραντεβού ανακοίνωσε ο Γκουτέρες
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτη πως μετά τις τριήμερες επαφές δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μια νέα προσπάθεια «μάλλον σε δύο – τρεις μήνες».

«Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψουμε την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται στην εμμονή της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών.

Όπως ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά.

«Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απογοήτευση Αναστασιάδη για τις θέσεις Τατάρ

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε χθες, Μ. Τετάρτη, ο Νίκος Αναστασιάδης, για τις θέσεις που υπεβλήθησαν γραπτώς εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και του Ερσίν Τατάρ.

Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Τατάρ: Δύο ισότιμα ​​κυρίαρχα κράτη

Εν μέσω των διαδοχικών συναντήσεων με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αμφότεροι οι Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμειναν στη θέση περί «δύο κρατών» με χθεσινές αναρτήσεις τους στο Twitter.

«Η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα δύο πλευρών» ανέφρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας επίσης ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών στο νησί».

Ως προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές:

«Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ