ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η μάχη - «κλειδί» για τη νέα συγκυρία

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη η μάχη  - «κλειδί» για τη νέα συγκυρία
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Με την επικείμενη χαλάρωση του lockdown φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια νέα φάση της πολιτικής συγκυρίας.

Αν δεν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας, στην κεντρική πολιτική ατζέντα θα υποχωρήσει η σημασία των υγειονομικών ζητημάτων και θα προταχθούν:

-η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης,

-το πόσο δίκαια θα κατανεμηθούν τα οφέλη από την όποια ανάπτυξη,

-η αντιμετώπιση της νέας φτώχειας που έφερε η πανδημία και το lockdown.

Η εκτίμηση στο επιτελείο της Κουμουνδούρου είναι ότι αν και συνεχίζεται η δημοσκοπική υπεροχή Μητσοτάκη, εντούτοις, η διαφορά έχει επανέλθει σε λογικά επίπεδα. Επιπλέον, σημειώνουν δύο σημαντικά πλήγματα που έχει δεχτεί το κυβερνητικό στρατόπεδο:

Πρώτον, έχει πληγεί η εικόνα της διοικητικής επάρκειας της κυβέρνησης.

Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει «διαζύγιο» από τη νεολαία.

Το οχτάωρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη μπορεί να αποτελέσεις εφαλτήριο για την πλήρη ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Και αυτό γιατί, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του οχταώρου και η ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θίγουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Κατά συνέπεια, προκαλούν δυσαρέσκεια και αγανάκτηση σε μαζική κλίμακα. Με αυτή τη δυσαρέσκεια ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συναντηθεί.

Επιπλέον, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο Χατζηδάκη συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, μετατρέπεται σε προαπαιτούμενο. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν το νομοσχέδιο ως την πρώτη «νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση του Μνημονίου Μητσοτάκη».

Πολεμικός τόνος

Δεν εκπλήσσει λοιπόν ο πολεμικός τόνος που έχει υιοθετήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Στη σχετική εκδήλωση που οργάνωσε το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

«Να λάβουμε θέσεις μάχης. Διότι η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή να κηρύξει τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις. Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο.»

Σε ανάλογο (πολεμικό) τόνο και ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Εποχή:

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μάχη αυτή με έναν αμυντικό μόνο τρόπο. […] Με μια πρόταση θα έλεγα πως πρέπει να αντεπιτεθούμε και να θέσουμε επιτακτικά τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου προστασίας των εργαζομένων και της αξιοπρέπειάς τους.»

Να δούμε λοιπόν ποιος θα κερδίσει τη μάχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ