ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μήνυμα για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μετά το ναυάγιο στη Γενεύη

Κυπριακό - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μήνυμα για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μετά το ναυάγιο στη Γενεύη
INTIME / ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ / PIO CYPRUS

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για το Κυπριακό -προς λύση στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας- εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατόπιν του ναυαγίου της Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στη Γενεύη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους μέχρι την πραγματοποίηση των επόμενων συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσέλθουν με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για την Κύπρο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μεταξύ του τερματισμού των σημερινών συνομιλιών και των επόμενων ανεπίσημων συνομιλιών που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ ως ένα χρονικό διάστημα για να αναλογιστούν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος» προσέθεσε.

Το Κυπριακό παραμένει σε βαθύ τέλμα, όπως κατέστη εμφανές στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να εμμένουν σε πρόταση λύσης δύο κρατών «τορπιλίζοντας» τη διαδικασία. Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων από την Άγκυρα.

Κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατέθεσαν και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977, όποτε ξεκίνησαν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Παρά την επιβεβαίωση του αδιεξόδου κατά τις διαβουλεύσεις, θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παραπέμπει σε νέα Πενταμερή, πιθανώς και εντός του καλοκαιριού, αναγνωρίζοντας μεν ότι κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται -«όμως δεν θα τα παρατήσουμε».

Διαβάστε αναλυτικά

Τσαβούσογλου-Τατάρ: Αν υπάρξουν νέες συνομιλίες στο Κυπριακό θα είναι μεταξύ κρατών

Κυπριακό: Η εμμονή της Τουρκίας σε δύο κράτη «τορπίλισε» την Πενταμερή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ