ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό - Αναστασιάδης: Διεθνής εκστρατεία έναντι όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία

Κυπριακό - Αναστασιάδης: Διεθνής εκστρατεία έναντι όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βιώσαμε για άλλη μία φορά την αδιαλλαξία της Τουρκίας και γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία, δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη σκιά της Άτυπης Πενταμερούς της Γενεύης που «τορπιλίστηκε» με την κατάθεση πρότασης λύσης στη βάση των δύο κρατών εκ μέρους της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Μέσω του μηνύματός του για το Πάσχα, ο κ. Αναστασιάδης δίνει το «περίγραμμα» του πού βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό ζήτημα κατόπιν των εξελίξεων στη Γενεύη, και προαναγγέλλει ότι η Λευκωσία θα αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα· θα κινητοποιήσει κάθε φιλική χώρα, και θα προχωρήσει σε διεθνή εκστρατεία προς σεβασμό και υλοποίησης των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει πως «περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιφρονώντας την ΕΕ ζήτησαν [σ.σ. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι] από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να γίνει συνεργός στις δικές τους έκνομες ενέργειες, αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος».

Ο ίδιος επισημαίνει πως ήταν επιτυχής η διαχείριση της νέας κρίσης στη Γενεύη, μιλά όμως για «δύσκολες ώρες» που περνά η Κύπρος και διαμηνύει πως αμετάθετος στόχος και όραμά του παραμένει «η εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα παρεκκλίνει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών, που θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής».

Και, στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση: «Όσο επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας».

«Προς ενεργοποίηση της ειρηνικής επιλογής που μας προσφέρεται θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα, θα κινητοποιήσουμε κάθε φιλική χώρα. Πέραν των διαβημάτων που προβήκαμε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, συμμετέχοντας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ενώ τις επόμενες των εβδομάδων θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ» υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβάστε αναλυτικά

Τσαβούσογλου-Τατάρ: Αν υπάρξουν νέες συνομιλίες στο Κυπριακό θα είναι μεταξύ κρατών

Κυπριακό: Η εμμονή της Τουρκίας σε δύο κράτη «τορπίλισε» την Πενταμερή

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

«Απευθύνομαι σήμερα προς την κάθε μία και τον κάθε ένα από εσάς για να σας εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Για να εκφράσω την ευχή να είναι η τελευταία Ανάσταση του Κυρίου που γιορτάζουμε κάτω από τη δοκιμασία που η πανδημία επέβαλε στην ανθρωπότητα.

Για να στείλω την ίδια ώρα το μήνυμα πως ο αγώνας για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με το ίδιο πείσμα που χαρακτηρίζει κάθε περήφανο λαό που δεν ανέχεται την υποδούλωση.

Μόλις προ μερικών 24ώρων βιώσαμε για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

Κατά την άτυπη σύνοδο της Γενεύης, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατέγραψαν μια νέα «ιστορική», όπως την αποκάλεσαν, επίδοση.

Περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιφρονώντας την ΕΕ ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να γίνει συνεργός στις δικές τους έκνομες ενέργειες αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος.

Μια αξίωση που δεν είναι μόνο ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, αλλά και ξεκάθαρα αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση απαντήσαμε στα όσα διαστρεβλωτικά επιχείρησε να παρουσιάσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αποδεικνύοντας πως διαθέτουμε όχι μόνο την πολιτική βούληση, αλλά και τη θέληση να εργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα φέρει, επιτέλους, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Με επίκληση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αμετάθετων θέσεων της ΕΕ, της σωρείας καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, αποδείξαμε τη δική μας ταύτιση με το Διεθνές Δίκαιο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, απευθυνθήκαμε στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ΕΕ, επιτυγχάνοντας καθοριστικές παρεμβάσεις, αποτρέποντας έτσι την επιδιωκόμενη εκτροπή και το ναυάγιο της νέας διερευνητικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το τέλος της διάσκεψης δήλωσα ικανοποίηση για την επιτυχή διαχείριση της νέας κρίσης. Θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση να εξέφραζα ικανοποίησή για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Τα όσα απαράδεκτα κατέθεσε γραπτώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, στόχοι που είναι διαχρονικοί και σκοπό έχουν είτε τη διχοτόμηση της Κύπρου, είτε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Θέλω με έμφαση να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όσο επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας.

Φίλες και φίλοι,

Δεν παραγνωρίζω τις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως, όμως, και δεν αγνοώ τι το Διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο προσφέρουν ως ασπίδα προστασίας.

Προς ενεργοποίηση της ειρηνικής επιλογής που μας προσφέρεται θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα, θα κινητοποιήσουμε κάθε φιλική χώρα. Πέραν των διαβημάτων που προβήκαμε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, συμμετέχοντας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ενώ τις επόμενες των εβδομάδων θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ.

Είμαι βέβαιος πως αυτές τις δύσκολες ώρες που η πατρίδα μας περνά, θα έχω την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, με τις οποίες θα βρίσκομαι σε συνεχή διαβούλευση.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Θέλω να σας βεβαιώσω για πολλοστή φορά πως αμετάθετος στόχος και όραμα μου παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα παρεκκλίνει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών, που θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής.

Ένα κράτος που οι πρόνοιες λειτουργίας του θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι,

Το στάτους κβο δεν είναι μόνο απαράδεκτο, και για τις δύο κοινότητες. Το χείριστο είναι πως δεν οδηγεί σε μια λύση, που όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας.
Γι' αυτό και με όλο τον σεβασμό σας καλώ ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε, παράλληλα, στο Πασχαλινό μήνυμά του στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αξιοποιηθεί το δώρο της επιστήμης -ο εμβολιασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ