ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργατική Πρωτομαγιά σε δύο δόσεις – Ο χάρτης των απεργιών και των συγκεντρώσεων

Εργατική Πρωτομαγιά σε δύο δόσεις – Ο χάρτης των απεργιών και των συγκεντρώσεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από τη σκοπιά της κεντρικής πολιτική σκηνής, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι η πλέον φορτισμένη των τελευταίων ετών.

Αυτή η υψηλή πολιτική φόρτιση οφείλεται σε τρεις λόγους:

-Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τη νέα διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, το οποίο θεωρείται casus belli για τα συνδικάτα και την εξ αριστερών αντιπολίτευση.

-Στο άνοιγμα μιας νέας πολιτικής συγκυρίας μετά τη χαλάρωση του lockdown. Αν δεν υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας, τότε είναι θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα κεντρική πολιτική ατζέντα. Φαίνεται ότι τα εργασιακά θα δώσουν το έναυσμα για την πρώτη πολιτική και κοινωνική σύγκρουση της νέας περιόδου.

-Τα διαφορετικά ραντεβού για την Πρωτομαγιά κάνουν φανερές τις διεργασίες που εκτυλίσσονται τόσο στα συνδικάτα όσο και στην εξ αριστερών αντιπολίτευση.

Αργία-Απεργία της ΓΣΕΕ

1η Μάη φέτος έπεφτε Μεγάλο Σάββατο οπότε η επίσημη αργία και η απεργία της ΓΣΕΕ μεταφέρθηκαν για αύριο Τρίτη 3 Μαΐου. Στο μήνυμά του για την ημέρα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει:

«Είναι προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νέα δικαιώματα, περισσότερες επιλογές για τον εργαζόμενο, αποτελεσματικοί έλεγχοι για το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Νέες και καλές δουλειές, ελεύθεροι και ασφαλείς εργαζόμενοι, παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα!»

Η ΓΣΕΕ δεν καλεί σε συγκέντρωση αύριο.

Οι συγκοινωνίες

Η μεταφορά της Πρωτομαγιά θα επηρεάσει τις συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα:

-Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.

-Το Μετρό γραμμές 2&3 θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

-Το Τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη.

-Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Η ΕΣΗΕΑ

Για αύριο καλούν απεργία η ΕΣΗΕΑ και τα σωματεία του Τύπου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως αφορμή για αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων, του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

Την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.»

Απεργία στις 6 Μαΐου

Ωστόσο, η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί δύο δόσεις. Και αυτό γιατί η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Μάη για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Την απεργία στις 6 Μάη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Το δεύτερο αυτό κάλεσμα δείχνει ότι:

Πρώτον, βαθαίνει το ρήγμα στα συνδικάτα. Απέναντι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν είναι πια μόνο το ΠΑΜΕ, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και το ΕΚΑ. Είναι χαρακτηριστικός ο οξύς τόνος στην ανακοίνωση-κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., απορρίπτοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για υποβάθμιση και απονεύρωση του φετινού εορτασμού, προκηρύσσει 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη, 6 Μάιου 2021 και συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00πμ.»

Δεύτερον, παρά το ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 δεν κουβεντιάζουν για κεντρική πολιτική συνεργασία, εντούτοις, στο επίπεδο των κοινωνικών κινημάτων επιλέγουν μια αντικειμενική συμπόρευση. Φαίνεται ότι τα κομματικά επιτελεία κρίνουν αναγκαία μια ad hoc σύμπραξη δυνάμεων στο δρόμο, χωρίς όμως κάποιου είδους κεντρική πολιτική συμφωνία.

Οι συγκεντρώσεις

Ο χάρτης των συγκεντρώσεων της Πέμπτης είναι ο εξής:

-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κάλεσμα στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10:00 στο Σύνταγμα.

εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στις 11:00 στα Προπύλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ