ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα Λιβύης προς Τσαβούσογλου: Να φύγουν οι ξένοι μαχητές από τη χώρα

Ξεκάθαρο μήνυμα Λιβύης προς Τσαβούσογλου: Να φύγουν οι ξένοι μαχητές από τη χώρα
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάιλα αλ Μανγκούς στην Τρίπολη Twitter @Mevlut Cavusoglu

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία -και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση- να συνεργαστεί για την απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, Νάτζλα αλ Μανγκούς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην «επίθεση φιλίας» προς την ομόλογό του με κατακλείδα την διατήρηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, σε ακόλουθο tweet του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε:

«Έχουμε σταθεί δίπλα στη Λιβύη σε δύσκολους καιρούς, η στήριξή μας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε εφαρμογή του μνημονίου για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Στη Λιβύη βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, Μαζί τους και ο διευθυντής των Τουρκικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, αλλά και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Νάιλα αλ Μανγκούς, ήταν σαφής:

«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, επισήμανε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της συνόδου το Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη» σημείωσε.

Από πλευράς του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε «τις φωνές που εξισώνουν την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη με εκείνη των παράνομων ομάδων», και προσέθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν εκείνη που «απέτρεψε τη βύθιση της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο».

«Η στήριξή μας άνοιξε τον δρόμο για την εκεχειρία και τη συγκρότηση μίας νέας, πολιτικής εκτελεστικής εξουσίας» υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ