ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Κηδεύεται σήμερα ο Βάσος Λυσσαρίδης

Κύπρος: Κηδεύεται σήμερα ο Βάσος Λυσσαρίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Κηδεύεται σήμερα ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος απεβίωσε στις 26 Απριλίου σε ηλικία 101 ετών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο Λευκωσίας Κύπρου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο, ενώ το «παρών» θα δώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία θα μεταβεί από την Ελλάδα στην Κύπρο ειδικά γι αυτό το σκοπό.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας οραματιστής και ένας από τους συγγραφείς και πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο ίδρυμα «Βάσος Λυσσαρίδης», όπου μετέβη για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε για τον Βάσο Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπέγραψε ως ένας από τους πολλούς μάρτυρες για έναν ηγέτη, έναν αγωνιστή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έναν ηγέτη που ταυτίζει τη ζωή του και ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την καθιέρωση της πολιτικής ζωής και του πολιτικού λόγου. Ενός οραματιστή που αποτελεί έναν από τους συγγραφείς και πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας» προσέθεσε.

Αντί στεφάνων θα γίνονται εισφορές στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη. Οι εισφορές θα διατεθούν αποκλειστικά για υποτροφίες απόρων αποφοίτων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης διετέλεσε βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου.

Πρόκειται για μια προσωπικότητα που συνέδεσε το όνομά του με ιστορικά γεγονότα της Κύπρου (1985-1991). Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, υπήρξε επίσης, πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ (1969-2001) και βουλευτής εκλεγμένος στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας την περίοδο 1960-2006.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Πάνω Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920. Πέρα από την ελληνική, μιλούσε εξίσου την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργαζόταν ως ιατρός.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διατέλεσε πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Η επιτροπή διοργάνωνε μαζικές εκδηλώσεις για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Επιπλέον, υπήρξε πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων. Στη συνέχεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης συμμετείχε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Συνδέθηκε στενά με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε για χρόνια προσωπικός ιατρός.

Ήταν μέλος της ελληνοκυπριακής αποστολής στο Λονδίνο το 1959, αντιπροσωπεύοντας την ΕΟΚΑ, όπου αποφασίστηκε η ανεξαρτησία της Κύπρου. Ο ίδιος καταψήφισε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, «τονίζοντας ότι νομιμοποιούν την στρατιωτικοπολιτική παρουσία της Τουρκίας και οδηγούν σε αδιέξοδα τα οποία θα τύχουν εκμετάλλευσης από τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία».

Την περίοδο της χούντας, συνδέθηκε στενά με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) και τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου παρέμεινε πιστός φίλος έως το τέλος. Σύμφωνα με μαρτυρία του ηγετικού στελέχους του Π.Α.Κ. Κώστα Τσίμα, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν αυτός που «άνοιξε τις πόρτες» των Αράβων για το Π.Α.Κ., και με τη διαμεσολάβησή του οι Παλαιστίνιοι και ο Γιάσερ Αραφάτ βοήθησαν το Π.Α.Κ. και τον Ανδρέα Παπανδρέου με χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

Προηγουμένως, το 1964, ο Λυσσαρίδης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν οργανώσει την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο, όπου γεννήθηκε η φιλία και συνεργασία μεταξύ Α. Παπανδρέου και Μακαρίου.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών 1963-1964 ηγήθηκε του λαϊκού στρατού (υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο.

Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ