ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες κατηγορίες του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας – Ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Νέες κατηγορίες του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών κατά της Ελλάδας – Ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη
YAVUZ SELIM KIRAN/TWITTER

Προκλητικός εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, στην Κομοτηνή, «κουνώντας το δάχτυλο» στην Ελλάδα για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και ζητώντας να γίνει τζαμί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», εξαπέλυσε επίθεση στη χώρα μας λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

«Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Σύμφωνα με την «Φωνή της Ροδόπης», στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας, «με διάφορα πρόσχημα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις».

«Ακούσαμε τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’. Οι απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση», είπε.

Μάλιστα, το εν λόγω θέμα αποτέλεσε και ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη γειτονική χώρα.

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη πόλη και έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να επιληφθεί του θέματος.

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμήν του και στο οποίο έδωσαν το παρών ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι Βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο Δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπράημ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, όπου είχαν προσκληθεί μόνο οι ανταποκριτές του κρατικού καναλιού TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των τουρκόφωνων ΜΜΕ της Θράκης και κανένα ελληνικό μέσο, όπως κατήγγειλε η τοπική ιστοσελίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ