ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάιντεν όπως Ρούσβελτ; Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τις πατέντες των εμβολίων

Μπάιντεν όπως Ρούσβελτ; Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τις πατέντες των εμβολίων
AP Photo/Evan Vucci

Χτες το βράδυ το κλίμα ήταν πανηγυρικό στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει επισήμως  την άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Το συναίσθημα ήταν δηλαδή εκ διαμέτρου αντίθετο από την παγωμάρα που επικράτησε μετά την ανακοίνωση της ήττας της Κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

Οι λόγοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τέσσερις βασικούς λόγους:

Α) Αυτή καθαυτή η άρση του καθεστώτος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια μπορεί να δώσει νέα τροπή στη διαχείριση της πανδημίας, ανοίγοντας το δρόμο για μια δραματική αύξηση στην παραγωγή εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στο CNN Greece ότι:

«Υπό την πίεση της πραγματικότητας, ο Μπάιντεν κάνει μια πλανητικής σημασίας κίνηση, η οποία ενδεχομένως οδηγήσει σε μια άλλη προσέγγιση για την Υγεία ως δημόσιο αγαθό»,

Β) Η απόφαση Μπάιντεν για τα εμβόλια έρχεται ως κλιμάκωση ενός καθαρά κεϋνσιανού προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση του. Ήδη ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ανακοινώσει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα έργων για Παιδεία και Υγεία, ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 37%, τον διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης στο 39,6% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις κεφαλαίου για όσους επενδυτές έχουν έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και την αύξηση του φόρου από το 37% στο 39,6% στους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Μπάιντεν όπως Ρούσβελτ λοιπόν; Το προσεχές διάστημα θα δείξει. Ωστόσο, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα είπα στο CNN Greece ότι οι επιλογές Μπάιντεν οδηγούν συνολικά την παγκόσμια πολιτική σε πιο αριστερή τροχιά, απομακρύνοντάς την από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό.

Δικαίωση ΣΥΡΙΖΑ

Γ) Η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τις πατέντες θεωρείται στην Κουμουνδούρου πανηγυρική δικαίωση της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη χτες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Facebook:

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο».

Δ) Με τη νέα αμερικανική πολιτική εκτίθεται πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκη. Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι: Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις 15 στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε συνεχείς αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ