ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα πρόταση στην ΕΕ για τις πατέντες εμβολίων

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα πρόταση στην ΕΕ για τις πατέντες εμβολίων
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση πρόταση στην Κομισιόν για άρση του καθεστώτος πνευματικής ιδιοκτησίας στις πατέντες των εμβολίων ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις πατέντες για τα εμβόλια, χαρακτήρισε «τομή» τη χθεσινή ημέρα κατόπιν της σχετικής θετικής πρότασης της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «είναι ο παράγοντας για να κερδίσουμε τη μάχη».

Είπε ότι «ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψηφισε την ίδια πρόταση, αλλά δυστυχώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν την είχαν ψηφίσει» και πως «το ερώτημα είναι αν έστω στο... και 5' θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση στην Κομισιόν για να ζητήσει και η ΕΕ την άρση της πατέντας στα εμβόλια». Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει πίσω τη «λάθος γραμμή».

Το εργασιακό ν/σ «θα φέρει μειώσεις στους μισθούς»

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, χαρακτήρισε τις σημερινές κινητοποιήσεις ως «απεργία για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή». Παράλληλα, υπογράμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους δημοκρατικούς αγώνες των εργαζομένων» που σηματοδοτούν στην ουσία, όπως είπε, «τη σύγκρουση για το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Τόνισε επίσης, πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αγορά εργασίας «σηματοδοτεί την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «θα φέρει μειώσεις στους μισθούς, θεσπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες και τα δεκάωρα εργασίας. Συνιστά κλοπή του εργατικού εισοδήματος». Πρόσθεσε ότι με αυτό «η κυβέρνηση βάζει πλάτη στην εργοδοτική αυθαιρεσία», τονίζοντας ότι «το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ το 2019 ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «όταν μια επιχείρηση προβαίνει σε "διευθέτηση χρόνου εργασίας" -όπως την ονομάζει ο κ. Χατζηδάκης- με ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο, σε αυτή την περίπτωση ο τελευταίος θα έχει πολύ πιο αδύναμη ισχύ» και ότι ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως η εστίαση και ο τουρισμός «θα γίνουν καθεστώς τα απλήρωτα δεκάωρα».

Ακόμη είπε ότι η μείωση των μισθών «θα χτυπήσει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση. Το ίδιο έγινε και το 2012 και το πληρώσαμε ακριβά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ