ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στη συνάντηση Μάας - Τσαβούσογλου στο Βερολίνο

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στη συνάντηση Μάας - Τσαβούσογλου στο Βερολίνο
Annegret Hilse/Pool via AP

Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό και οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των Χάικο Μάας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα, Πέμπτη, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να χαιρετίζει στην ακόλουθη συνέντευξη Τύπου το γεγονός ότι διεξάγεται διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Μόνο ο δρόμος του διαλόγου υπόσχεται βιώσιμη λύση» τόνισε ο Χάικο Μάας αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, η φετινή χρονιά «δείχνει να είναι καλύτερη» και σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Διαμήνυσε, ωστόσο, ότι είναι η Τουρκία εκείνη που μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο στο θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ ζήτησε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -με αιχμή την Τελωνειακή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, «μόνο ο δρόμος του διαλόγου υπόσχεται την επιτυχία για μία βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Χάικο Μάας και σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να ενθαρρύνει την Τουρκία και βεβαίως τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και Κύπρο, να βρουν λύσεις».

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εφόσον όλες οι πλευρές επιτρέψουν να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «διεξάγεται διάλογος και υπάρχει ανταλλαγή μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Αυτό «αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει λύση, την οποία όλοι θέλουμε» επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, βάσει των όσων μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο.

Ο Χάιος Μάας αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σημειώνοντας με νόημα ότι «αυτό είναι σημαντικό στοιχείο της κοινής μας υποχρέωσης ως μελών [ενν. του Συμβουλίου της Ευρώπης] και σίγουρα θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια».

Επ' αυτού, η Deutsche Welle μεταδίδει πως σημείο αναφοράς της επισήμανσης του Χάικο Μάας είναι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει αποφάσεις του Δικαστηρίου που αφορούν την αποφυλάκιση Τούρκων πολιτών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν απάντησε στο σημείο αυτό, αλλά «αξιοποίησε» την ευκαιρία για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει αποφάσεις του Δικαστηρίου που είναι υπέρ των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη.

Αναφερόμενος στην σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ίδιος ζήτησε από τους «27» «να κάνουν συγκεκριμένα βήματα».

«Δεν πρέπει να καθυστερούμε την υλοποίηση της Τελωνειακής Ένωσης» δήλωσε για να προσθέσει ότι πρέπει «να μπει συγκεκριμένα στο τραπέζι» και η απευλευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.

«Για τον διάλογο με την ΕΕ, γνωρίζουμε ότι υπάρχει στην Τουρκία προσδοκία. Βλέπουμε ότι για την ώρα η προηγούμενη χρονιά και οι διαμάχες μεταξύ μας έχουν αφήσει σημάδια στο εσωτερικό της ΕΕ. Η Γερμανία ήταν πάντα της άποψης ότι χρειαζόμαστε έναν εποικοδομητικό διάλογο και πρέπει βέβαια σε αυτόν τον δρόμο βήμα βήμα να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται πάντα και από τις δύο πλευρές» απάντησε ο Χάικο Μάας.

«Αυτή τη στιγμή χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σε πολύ εποικοδομητική φάση σε ό,τι αφορά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχουν συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, έστω και αν περιμένουμε ακόμη για τα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε στο νου μας και εάν υπάρξουν αποτελέσματα από τη μία πλευρά, θα υπάρξουν και από την άλλη» υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω η Γερμανία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο ίδιος δήλωσε: «Κυρίως η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό», για να εξηγήσει ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η φετινή δείχνει να είναι καλύτερη, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συζητούμε, τόσο για τις προσδοκίες της 'Αγκυρας όσο και για τις προσδοκίες των κρατών-μελών της ΕΕ».

Κληθείς, παράλληλα, να τοποθετηθεί σχετικά με τους περιορισμούς που έχει θέσει το Βερολίνο στις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο Χάικο Μάας αναγνώρισε τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου του ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε ότι η Γερμανία «έχει συνολικά μια πολύ περιοριστική πολιτική εξαγωγής όπλων και έτσι θα παραμείνει».

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Η προηγούμενη φορά κατά την οποία κατά την οποία είχαν έλθει ενώπιος ενωπίω οι Χάικο Μάας και Μεβούτ Τσαβούσογλου ήταν τον περασμένο Ιανουάριο στην Άγκυρα, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να πείθει τον Τούρκο συνομιλητή του για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο προσφέρθηκε στην Τουρκία θετική ατζέντα, με προοπτική την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και την επανεξέταση των όρων της Τελωνειακής Ένωσης, σε συνάρτηση πάντα με την αποφυγή των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να επανεξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου με την απειλή των κυρώσεων να παραμένει στο τραπέζι.

Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, σημειώνεται ότι το Βερολίνο τοποθετήθηκε προ ημερών στο Κυπριακό. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε την αντίθεσή της στην τουρκική θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο, όπως την κατέθεσε στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης το «δίδυμο» Τσαβούσογλου-Τατάρ. Η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι «ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ο Χάικο Μάας είχε επικρίνει την Τουρκία για την απόσυρσή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και για την παραπομπή σε δίκη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, μία διαδικασία που ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί εκτός νόμου.

Ο ίδιος είχε αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για συγκεχυμένα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα για να προσθέσει ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο για συνέχιση του διαλόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ