ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους

Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διέψευσε τη Δευτέρα τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την παροχή ειδικών προνομίων σε όσους πολίτες εμβολιάζονται έναντι του κορωνοΐού.

Όπως δήλωσε η κυρία Πελώνη, «δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση περί ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους, αν δεν ανοίξει πλήρως η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού».

Παράλληλα, η ίδια προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για τo θέμα της μετακίνησης των πολιτών με SMS.

Για τον κορωνοϊό και την ανάκαμψη στη μετά-Covid εποχή

Όπως είπε η κυρία Πελώνη, σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση για την προσωρινή άρση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών των εμβολίων, όπως είχε κάνει ήδη από τον Απρίλιο. αλλά και τον Μάιο του 2020, προκειμένου να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της γρήγορης εφαρμογής του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενώ τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν υπερβολικοί περιορισμοί κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες προέλευσης».

Για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη, «η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που διαθέτει, εμβολιάζει ήδη καθημερινά πάνω από 100.000 εμβολιασμούς. Έως το τέλος του μήνα θα έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τους 5,4 εκατ. εμβολιασμούς».

«Η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο. Ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Συνεχίζοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η χώρα μας συνεχίζει -κατόπιν θετικών εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας- την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Επαναρχίζουν, επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.
  • Από σήμερα, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Ξεκινούν επίσης οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους και θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.
  • Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.
  • Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
  • Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.
  • Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Για το νομοθετικό έργο

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού Δικαίου και ειδικότερα για τη συνεπιμέλεια τέκνων.

Συνεπιμέλεια: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε εξάλλου και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΆΡΓΟΣ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ