ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Ευλογία αλλά και απειλή για τη Δημοκρατία η «έκρηξη» της ψηφιακής δυνατότητας

Τασούλας: Ευλογία αλλά και απειλή για τη Δημοκρατία η «έκρηξη» της ψηφιακής δυνατότητας
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Ευλογία», αλλά και «απειλή για τη Δημοκρατία», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, την «έκρηξη» της ψηφιακής δυνατότητας.

Σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που διεξήχθη διαδικτυακά με θέμα «Η ψηφιοποίηση και η μεταβαλλόμενη δημόσια σφαίρα - κίνδυνοι και ευκαιρίες για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία», ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στην περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα αντιδράσαμε δυναμικά στην περίοδο αυτή των τελευταίων 15 μηνών και υπήρξε επιτάχυνση της ψηφιακής μας δυνατότητας και στη Βουλή και στη Δημόσια Διοίκηση».

Ενδεικτικά, επεσήμανε πως «το 2018 είχαμε δέκα εκατομμύρια συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, ενώ το 2020 είχαμε εκατό εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο. Αυτό αποδεικνύει την επιτάχυνση που προκάλεσε η ανάγκη της πανδημίας και είναι, βέβαια, καλό».

Σε ότι αφορά στα αρνητικά σημεία, ο κ. Τασούλας εστίασε στην παραπληροφόρηση που διαχέεται στο διευρυμένο ακροατήριο των ψηφιακών μέσων, αλλά και την ευκολότερη παραβίαση ή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας ότι η άμυνα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην απόφαση που πρέπει να ληφθεί για επιτάχυνση μετατροπή των αποφάσεων σε πράξεις.

«Εκεί πάσχουμε ως Δημοκρατίες, στην αποτελεσματικότητα, επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό, ευθυνόφοβο σύστημα παραγωγής πράξεων. Η απάντηση λοιπόν και στην παραπληροφόρηση και σε όλες αυτές τις παρενέργειες της μεγάλης επέκτασης των ψηφιακών μέσων είναι η ενίσχυση της Διοίκησης, η ενίσχυση της Εκτελεστικής Εξουσίας, και σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να μην έχουν αντίκρισμα ούτε τα fake news ούτε οποιασδήποτε μορφής παραπληροφόρηση».

Η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ διεξήχθη υπό την προεδρία του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ