ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Γλυκά Νερά: «Εκτός ελέγχου το έγκλημα, αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα»

ΣΥΡΙΖΑ για Γλυκά Νερά: «Εκτός ελέγχου το έγκλημα, αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε μετατρέψει το ζήτημα της ασφάλειας σε βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Η Πειραιώς κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα για χαλαρή στάση απέναντι στο έγκλημα και αναποτελεσματική διοίκηση της αστυνομίας. Ο νόμος Παρασκευόπουλου και τα Εξάρχεια έγιναν τα κατεξοχήν σημεία αναφοράς της αντιπολιτευτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ήταν επόμενο, το «δόγμα νόμου και τάξης» απέκτησε κεντρική θέση στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δε επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποτέλεσε εμβληματική κίνηση του πρωθυπουργού.

Η αντιστροφή των ρόλων

Τώρα όμως οι ρόλοι αντιστρέφονται. Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία στα Γλυκά Νερά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε την πιο σφοδρή μέχρι τώρα επίθεση στην κυβέρνηση για την εγκληματικότητα, κατηγορώντας την για πλήρη αποτυχία στην αντιεγκληματική πολιτική της. Είναι χαρακτηριστική η οξύτατη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

«Ο κ. Μητσοτάκης έταζε τάξη και ασφάλεια. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ξύλο στη νεολαία σε πανεπιστήμια και πλατείες. Κατά τα λοιπά, η τάξη και ασφάλεια του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται σε ανάθεση φύλαξης σε μισό αστυνομικό τμήμα τύπων σαν τον κ. Φουρθιώτη, μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μέρα μεσημέρι και συμβόλαια θανάτου δημοσιογράφων.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι:

«Η σημερινή φριχτή δολοφονία στα Γλυκά Νερά υπογραμμίζει το αίσθημα ανασφάλειας που κατακλύζει τη χώρα. Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη ας σταματήσει να αναζητά ευθύνες αλλού και ας αναλάβει επιτέλους τις συνέπειες των επιλογών της.»

Σε ανάλογο (σκληρό) τόνο η κοινή δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη , Χρήστου Σπίρτζη και του αναπληρωτή τομεάρχη, Διονύση Καλαματιανού:

«Δυστυχώς, οι δολοφονίες, οι ληστείες, οι πυροβολισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο στη χώρα με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δείχνουν ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα να περιορίσουν τη βαριά εγκληματικότητα.»

Το ζήτημα του προσανατολισμού

Ανώτερος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι το μείζον πρόβλημα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο προσανατολισμός που έχει δώσει στην αστυνομία. Κατά τον αξιωματούχο, η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στην καταστολή, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη βαριά εγκληματικότητα. Στο πεδίο, η δημιουργία υπηρεσιών όπως οι Πάνθηρες και η Δράση αποδυνάμωσαν την κύρια αστυνομική δουλειά, με αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο συνομιλητής μας προσέθεσε:

«Εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης. Δεν γίνεται να αδειάζουν τα καλάσνικοφ σε δρόμους και πλατείες και να μη συλλαμβάνεται κανείς. Τι συνέβη στη Ζάκυνθο; Τι συνέβη με τον Καραϊβάζ; Τι συνέβη σήμερα στα Γλυκά Νερά; Για ποιο αίσθημα ασφάλειας μιλάει η κυβέρνηση;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ