ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για τους «ντελιβεράδες»

Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για τους «ντελιβεράδες»
INTIME/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόταση νόμου για τους όρους εργασίας των εργαζόμενων στη διανομή έτοιμου φαγητού και ποτού κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- σχέση εξαρτημένης εργασίας, απαγόρευση διανομής με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, καθώς και ασφάλιση από την εταιρία που παρέχουν υπηρεσίες.

Στην πρόταση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κόμματος και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνεται λόγος για άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας των λεγόμενων «ντελιβεράδων», με αποτέλεσμα ο χώρος τους να έχει θρηνήσει και ανθρώπινες ζωές.

«Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ακόμη και με την ζωή τους στην μάχη για το μεροκάματο», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΤΟΙΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΟΥ»

Άρθρο 1

Όλοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιριών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Άρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Άρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

Άρθρο 4

Όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Άρθρο 5

Όλοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Άρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Άρθρο 7

Η εμβέλεια διανομής για κάθε εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα από την θέση της επιχείρησης που παρέχει τα προϊόντα προς μεταφορά.

Άρθρο 8

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38ο C, ή που είναι μικρότερες των 3ο C και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Άρθρο 9

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ’ επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ