ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Επιτροπή για Ν. Παππά: Καταθέτει ο Λιανός από το λογιστήριο της CCC

Προανακριτική Επιτροπή για Ν. Παππά: Καταθέτει ο Λιανός από το λογιστήριο της CCC
ΙΝΤΙΜΕ

Με την κατάθεση του Αντώνη Λιανού, επικεφαλής λογιστηρίου της λιβανέζικης εταιρίας CCC συμφερόντων Χούρι συνεχίζει το έργο της η προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ο Αντώνης Λιανός ο οποίος έχει καταθέσει και στον εισαγγελέα, εκλήθησαν από τα μέλη της επιτροπής προκειμένου να απαντήσει αν γνωρίζει για την σύμβαση των 3 εκατ. ευρώ Χούρι - Καλογρίτσα, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο μάρτυρας κατέθεσε πως υπήρχε μια γενική συμφωνία για την εκτέλεση τεχνικών έργων, ύψους 50 εκατ. ευρώ και μέρος αυτής της συμφωνίας ήταν τα 3 εκατ. ευρώ, για τα οποία όμως δεν γνωρίζει αν θα χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Ο ίδιος, φέρεται να είπε, πως δεν είχε απευθείας επφαή ούτε με τον κ. Παππά, ούτε με τον κ. Καλογρίτσα.

Αντ. Λιανός: Η σύμβαση της CCC με τον Χρήστο Καλογρίτσα, περιέγραφε ένα -δυο -τρία έργα, αλλά δεν τη θυμάται.

Στ. Κελέτσης: Η σύμβαση είχε τους όρους; Λεπτομέρειες; Είναι μια πολύ γενική σύμβαση.

Αντ. Λιανός: Σε αυτά τα έργα υπάρχουν λεπτομέρειες που δίδονται κατά τη διάρκεια του έργου.

Στ. Κελέτσης: Η CCC είχε συνεργαστεί με την Tοξότης σε αλλά έργα; Είχε τη φερεγγυότητα για τέτοια έργα;

Αντ. Λιανός: Εγώ ασχολούμαι κυρίως στο εξωτερικό. Έβλεπα όμως πως η Tοξότης έκανε τα έργα της ΔΕΗ κι αλλά.

Δ. Μαρκόπουλος: Ξέρατε αν έκανε ποτέ διεθνή έργα; (Φασαρία από ΣΥΡΙΖΑ). Επιμένω. Είχε η Τοξότης διεθνή εμπειρία;

Αντ. Λιανός: Δεν το γνωρίζω. Είχα ακούσει για κάποια έργα στα Βαλκάνια. Δεν είμαι όμως σίγουρος.

Φέρεται ακόμη, να είπε πως ο Κυριάκος Τόμπρας δεν εκπροσωπούσε τη CCC, αλλά παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Καλογρίτσα.

«Ποτέ δεν ήταν στην εταιρεία μας», κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο μάρτυρας δήλωσε ότι ήταν παρών στις συζητήσεις για την επιστροφή του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και πως δεν άκουσε τίποτα από τους εμπλεκόμενους για "Λευκό Οίκο" που φέρεται να αποκαλούσε το τότε Μέγαρο Μαξίμου ο λεγόμενος και κόκκινος επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας.

Στ. Κελέτσης: Υπήρχε συμφωνία από την αρχή για το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο Καλογρίτσας για να πάρει κανάλι?

Α. Λιανός: Όχι

Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε πως ποτέ δεν ήρθε σε εκείνος κυπριακός αριθμός (σ.σ. λογαριασμός μέσω του οποίου θα δίνονταν η εντολή για τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ) και πως αυτή η διαδικασία αυτή του είναι άγνωστη. "Όλα όσα έγιναν ήταν εντός διεθνούς πρακτικής", φέρεται να είπε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δείχνει συμμετοχή της CCC σε αυτό το σχήμα, απάντησε πως «δεν υπήρχε».

Αντ. Λιανός: Η CCC δεν εξέδωσε εγγυητική επιταγή... Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για τον τρόπο που θα επιστραφούν τα χρήματα... Μαζί τους ήταν ο Τόμπρας, δεν ήταν μαζί μας... Έλεγαν ότι δεν είχαν χρήματα οπότε πως θα μπορούσανε να τα πάρουνε πίσω; Μέσα από κάποιο έργο. Έλεγαν για τα Βαλκάνια, αλλά εμείς δεν είχα είχαμε έργο εκεί και τους είπαμε να κοιτάξουνε για βόρεια Αφρική... Τον Τόμπρα από το 1987 ως το 2016 δεν τον είχα δει ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε αν έγινε συνάντηση στο Μαξίμου;

Αντ. Λιανός: Όχι, είμαι κάθετος, δεν γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Ο λόγος της ταχύτητας ποιος ήταν;

Αντ. Λιανός: Υπάρχουν παρά πολλές φορές που τρέχουμε να εκταμιεύσουμε χρήματα.
Για μια εταιρεία με τζίρο 5 δις και 120 έργα σε 40 χώρες του κόσμου δεν μου ήταν άγνωστο να τρέχουμε για την αποστολή των χρημάτων.

Θ. Τζάκρη: Η ΝΔ κισχυρίζεται ότι όλα έγιναν για την δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ Chanel, ισχύει κάτι τέτοιο;

Αντ. Λιανός: Κατηγορηματικά όχι

Θ. Τζάκρη: Ποιος λέει ψέματα τελικά; Η πλευρά Καλογρίτσα ή η CCC;

Αντ. Λιανός: Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ εάν λέει ψέματα η κυβέρνηση... Εγώ συμμετείχα σε δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοξότης για να συζητήσουμε την προώθηση κατασκευαστικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μόνη μας αγωνία ήταν η επιστροφή των χρημάτων που δώσαμε στον Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο μάρτυρας υποστήριξε πως αν υπήρχε κάποια άλλη συμφωνία τότε θα την ήξερε. «Η CCC δεν έχουν καμία επένδυση στον χώρο των media. Αν ήθελε να κάνει επένδυση σε media θα έπαιρνε μια εταιρεία consultancy να κάνει φύλλο και φτερό το business plan και δεν θα το έστελναν σ εμένα να το κοιτάξω απλά», φέρεται να είπε.

Λίγο αργότερα ωστόσο, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη από τη ΝΔ, φέρεται να είπε:

Λ. Τσαβδαρίδης: Από τον κύριο Χούρι email με θέμα τις τηλεοπτικές άδειες έχετε πάρει;

Αντ. Λιανός: ενδεχομένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε να προωθηθεί το σχετικό mail στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο μάρτυρας κατέθεσε πως «αν θέλαμε να μπούμε στα τηλεοπτικά θα παίρναμε εταιρία συμβούλων. Δεν το κάναμε. Δεν έχουμε κανάλι στο Λίβανο, θα θέλαμε στην Ελλάδα».

Κοινοβουλευτικές πηγές ΝΔ

Από τη σημερινή κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας CCC κ. Αντώνη Λιανό επιβεβαιώθηκε η γνώση της εταιρείας ότι τα 3 εκ ευρώ της δήθεν υπεργολαβίας ενός έργου που δεν υπήρχε καν τη στιγμή εκείνη, θα κατευθύνονταν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επιπλέον ο κ. Λιανός υποστήριξε ότι ο κ. Καλογρίτσας ενημέρωσε πλήρως για την πορεία του διαγωνισμού και το υπό ίδρυση κανάλι, ενημερώνοντας με email τον ίδιο ότι έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής και του απέστειλε το Business Plan του υπό ίδρυση καναλιού.

Επέμεινε δε στους ισχυρισμούς της εταιρείας CCC αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος αγνοεί τις επιμέρους συναντήσεις της εταιρίας με τον κ. Καλογρίτσα και με την Κυβέρνηση.

Αναγνώρισε τέλος ότι έχει στη διάθεση του ενδοεταιρικά e-mail που αφορούν τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών και δεσμεύτηκε ότι θα τα προσκομίσει στην Επιτροπή.

Όπως ο κ. Λιανός ευχήθηκε με email “Good Luck” στον κ. Καλογρίτσα έτσι λοιπόν και εμείς ευχόμαστε «Good Luck» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη κατάρρευση του μυθεύματος Καλογρίτσα-ΝΔ σε βάρος του Νίκου Παππά οδηγήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής. Ο μάρτυρας Αντώνης Λιανός, οικονομικός σύμβουλος της CCC, κατέρριψε πλήρως τους ισχυρισμούς του εργολάβου και της κυβέρνησης περί συμφωνίας για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, φιλικού προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, επιμένοντας, ήδη από την αρχή της κατάθεσής του, πως η συμφωνία των δύο μερών, CCC και Καλογρίτσα, αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε ερώτηση του Τ. Μπαρτζώκα (ΝΔ) τόνισε ότι «αν υπήρχε άλλη συμφωνία, πέραν αυτής, τότε θα την ήξερα», προσθέτοντας: «Η CCC δεν έχει καμία επένδυση στον χώρο των media».

Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η δήλωση του μάρτυρα ότι σε δύο συσκέψεις με τους εκπροσώπους της Τοξότης για κατασκευαστικά έργα, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, «η μόνη μας αγωνία ήταν η επιστροφή των 3 εκατ. που δώσαμε στον Καλογρίτσα για το έργο στα Εμιράτα».

Ο μάρτυρας, απαντώντας στη Ν.Δ., εμφανίστηκε, επίσης, κατηγορηματικός ότι δεν γνωρίζει για καμία συνάντηση στο Μαξίμου και επεσήμανε ότι δεν άκουσε τίποτα από τους εμπλεκόμενους για «White House». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Μπαρτζώκα για το τι είναι το «White Porscha», ο κ. Λιανός είπε: «Μπορεί να είναι και η λευκή Πόρσε που είχε ο κ. Fouad Choury, με αμερικάνικη προφορά. Ο κ. Fouad έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική».

Καλό Σαββατοκύριακο και ας προσέχει η οικογένεια Καλογρίτσα (πατέρας και υιός) τις επαφές με ενεργά κρούσματα…

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν:

Να ευχηθούμε «good night and good luck» στη Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της οποίας στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για τα λεγόμενα του μάρτυρα.
Και μάλιστα του επιτέθηκαν φραστικά, ενώ τον διέκοπταν διαρκώς, κάτι που ανάγκασε τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Κελέτση, να τους επαναφέρει στην τάξη.
Για ποιο λόγο άραγε τέτοια «ανησυχία»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ