ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Νέες προκλητικές δηλώσεις εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας λόγο για προκλήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, είναι αυτή που έχει επεκτατικές βλέψεις.

«Οι Έλληνες γείτονές μας, πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα της πρόκλησης. Όσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις, πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821-2020, η Ελλάδα έχει τέτοιες βλέψεις», σημείωσε σε δηλώσεις του από τη βάση των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο Ακάρ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους ανώτατους αξιωματικούς, επισκέφτηκε στρατιώτες για τη γιορτή των μουσουλμάνων που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Είμαστε μαζί τους, στο δίκαιο αίτημα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι εκεί δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να συμβεί αυτό».

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, του δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά ποτέ δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να καταπατηθούν. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία είδους παραχώρηση, κανείς να μην περιμένει κάτι τέτοιο», είπε και πρόσθεσε:

«Εμείς παρ’ όλα αυτά, έχουμε φτάσει στο σήμερα ακολουθώντας τις δικές μας πολιτικές με πείσμα και επιμονή, χωρίς να προκαλούμε, κάτι που άνοιξε το δρόμο για πολιτικές συνομιλίες. Προσδοκία μας είναι με τις διαβουλεύσεις από τη μία και τις συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων από την άλλη, να ξεκινήσουν και οι συναντήσεις τις επόμενες ημέρες για στρατιωτικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Για τους S-400, ανέφερε ότι «Δεν απειλούμε κανέναν με τους S-400».

Τέλος, για την προσέγγιση της Άγκυρας με την Αίγυπτο, είπε ότι θα είναι επωφελής. «Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Οι καλές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία-Λιβύη-Αίγυπτο, θα ωφελήσουν σοβαρά τις χώρες» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ