ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Η βασική ευθύνη για τις εξελίξεις βαρύνει το Ισραήλ

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Η βασική ευθύνη για τις εξελίξεις βαρύνει το Ισραήλ
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε δήλωσή του στο CNN Greece o ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε την νέα έκρηξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέδρασε από την πρώτη στιγμή απέναντι στη νέα έκρηξη βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη καλώντας σε άμεση αποκλιμάκωση. Ζήτησε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και -χωρίς να εξισώνει τις ευθύνες των δύο μερών- και το σταμάτημα της εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς.

Είναι φανερό όμως ότι η πραγματική αιτία, πίσω από τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις, είναι η μη εφαρμογή των συμφωνιών του Όσλο και των αποφάσεων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Η ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο απέτυχε να μετατρέψει τη σχέση Ισραηλινών-Παλαιστινίων από αυτή μεταξύ μιας κατοχικής δύναμης και ενός υπό κατοχή λαού σε μια συνύπαρξη κράτους με κράτος. Η βασική ευθύνη για τις εξελίξεις βαρύνει το Ισραήλ, το οποίο ακολούθησε μια παράνομη πρακτική εκτεταμένων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η πρακτική αυτή έχει υπονομεύσει εντελώς την γεωγραφική συνέχεια του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους και συνιστά ευθεία παραβίαση όχι μόνον των συμφωνιών του Όσλο αλλά και του Ψηφίσματος 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο υποχρεώνει τα τρίτα κράτη να μην αναγνωρίσουν την επέκταση της κυριαρχίας του Ισραήλ στους εποικισμούς αυτούς.»

Ο κ. Κατρούγκαλος προσέθεσε:

«Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα για την ειρήνη, πέρα από αξιόπιστες, άμεσες διαπραγματεύσεις για λύση δύο κυρίαρχων κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το παλαιστινιακό. Όσο ο Ισραηλινός λαός έχει δικαίωμα στο κράτος, στην κυριαρχία και την ασφάλεια του, άλλο τόσο δικαίωμα έχει και ο Παλαιστινιακός.

Η χώρα μας ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, ορθώς, μια πολιτική αναβάθμισης των σχέσεων μας με το Ισραήλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πάγια θέση αρχών για απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών και την επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για το σκοπό αυτό. Μέχρι την επίτευξη της, θα πρέπει να υιοθετεί μια προσέγγιση που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, και θα διασφαλίσει την πλήρη ισότητα δικαιωμάτων όλων όσων ζουν σήμερα εντός της ισραηλινής επικράτειας ή σε περιοχές που ελέγχει το Ισραήλ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ