ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει σύνδεση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ με τα ελληνοτουρκικά και τη Χάγη

Ο Τσίπρας θέλει σύνδεση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ με τα ελληνοτουρκικά και τη Χάγη
Δελτίο τύπου / POOL

Η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έβγαλε είδηση.

Μόνο που αυτή η είδηση δεν αφορούσε στην οικονομία αλλά στην εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε στο να καταθέσει τη συνολική διαφωνία του με την ακολουθούμενη τακτική στα ελληνοτουρκικά, αλλά παρουσίασε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Οι 5 διαφωνίες

Οι διαφωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την κυβέρνηση εντοπίζονται σε 5 σημεία:

1) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων που προκαλούν σύγχυση. Προφανώς υπονόησε διαφωνίες μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια.

2) Εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειψη πρωτοβουλιών και αδράνεια. Ανάλογη κριτική είχε κάνει παλιότερα ο Νίκος Κοτζιάς στη «γραμμή Μολυβιάτη».

3) Ζήτησε να σταματήσουν οι διαμεσολαβήσεις τρίτων δυνάμεων και να πάρει πάνω της η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά.

4) Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός σύρεται στη γραμμή «η μπάλα στην εξέδρα» την οποία δεν πιστεύει.

5)Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύεται τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, από τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει την τελωνειακή ένωση.

Η σύνδεση

Το βασικό όμως στοιχείο όσων είπε ο κ. Τσίπρας ήταν η σύνδεση των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων με τα ελληνοτουρκικά με έναν καινούργιο τρόπο. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:

«Θεωρώ ότι θα πρέπει η χώρα να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με δυο βασικά ζητήματα: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.»

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση συνέδεε τα ευρωτουρκικά μόνο με την αναστολή της τουρκικής δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γίνει ένα βήμα παραπάνω. Αυτή η προσέγγιση διαφοροποιείται και από τις επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή που είχε αποδεχτεί το άνοιγμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας χωρίς επίλυση των ελληνοτουρκικών.

Η Χάγη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση και σε ένα άλλο ζήτημα. Εκτίμησε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες είναι ακόμα πιθανή η ευόδωση των διαπραγματεύσεων και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επισήμανε ότι:

«Νομίζω ότι δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κλείσουμε εμείς. Να μην το αξιοποιήσουμε. Δηλαδή, ποιο είναι το παράθυρο; Είναι η κρίση, η πολιτική κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την εκλογή της νέας διοίκησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.»

Βεβαίως, παρατήρησε ότι αυτό το παράθυρο δεν είναι και τόσο μεγάλο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ