ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Βορίδης: Συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Βορίδης: Συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ
ΙΝΤΙΜΕ

Συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ με τη φιλοδοξία να αντιμετωπιστεί η «πανθομολογούμενη δυσλειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων», προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το προσεχές διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο ίδιο πάνελ που είχε ως κεντρικό θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση, συμμετείχαν και οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης και Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization) και δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2007, 2009).

Ο κ. Βορίδης αναγνώρισε ότι στο πεδίο της άσκησης εποπτείας επί των ΟΤΑ από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις εντοπίζονται καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες.

Ανέφερε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ, η οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει αποτελεσματική, ουσιαστική, λειτουργική και λιτή. «Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να επιτευχθεί αύξηση της ταχύτητας ώστε να μη χρονίζουν αποφάσεις προς έλεγχο, να ξαναδούμε τι είδους έλεγχος θέλουμε να είναι αυτός, για ποια μεγέθη και για ποιες αποφάσεις».

Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να αξιολογηθεί ο θεσμός του Συντονιστή των αποκεντρωμένων διοικήσεων «να δούμε αν αυτός ο θεσμός έχει λειτουργήσει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει για τις νέες αρμοδιότητες προς τις περιφέρειες θα πρέπει να γίνει με απόλυτη συνεννόηση με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τόνισε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο να συνοδευτεί από αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων και προσωπικού προς τους ΟΤΑ, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τω τοπικών κοινωνιών.

«Το κρίσιμο είναι η βελτιστοποίηση της επάρκειας και της λειτουργίας των διοικητικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών, καθώς και των σχέσεων των διαφόρων επιπέδων λειτουργίας των διοικήσεων προκειμένου να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Γ. Πατούλης από την πλευρά του σημείωσε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων με αφορμή και την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά κορωνοϊό εποχή.

Τάχθηκε υπέρ της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τις Περιφέρειες, λέγοντας ότι οι τελευταίες είναι αρκετά ώριμες και έχουν μεγάλη εμπειρία να διαχειριστούν πολύ σημαντικά θέματα που σήμερα διαχειρίζονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση οι περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά από αυτές, καθώς εκ της φύσεώς τους μπορούν να ασκηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι η πανδημία οδήγησε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της περιφερειακής διακυβέρνησης που πραγματώνεται μόνο μέσα από τη συνέργεια κεντρικής εξουσίας και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Εξήγησε επίσης ότι η περιφερειακή διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τις περιφέρειες, αλλά είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν συνεργασίες με την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα να υπάρξει διάκριση αρμοδιοτήτων.

Τέλος, ο κ. Φλογαΐτης τόνισε ότι μπορούμε ώριμα με όρους πολιτικούς και τεχνοκρατικούς να δούμε το ζήτημα της διακυβέρνησης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. «Το ζήτημα είναι πως θα μπορέσουμε να οργανώσουμε εκ νέου το κράτος με βάση την αλήθεια και όχι με βάση ιδεολογήματα του παρελθόντος και να κατανείμουμε τις αρμοδιότητες με τρόπο ορθολογικό ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα οργάνωσης του κράτους», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ