ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυση κατά της Νικολάου κατέθεσαν Πολάκης, Σπίρτζης και Ξανθόπουλος

Κορωνοϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυση κατά της Νικολάου κατέθεσαν Πολάκης, Σπίρτζης και Ξανθόπουλος
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για το αδίκημα της απιστίας αναφορικά με απευθείας αναθέσεις κατά την πανδημία, κατηγορούν τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.

Οι τομεάρχες, Παύλος Πολάκης (Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης), ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης) και ο Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της κ. Σοφίας Νικολάου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα αποδίδουν στην κ. Νικολάου το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, σχετικά - όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους - με τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κ.λπ.) κατά την περίοδο της πανδημίας από τις οποίες κατά τους ισχυρισμούς τους έχει ζημιωθεί το Δημόσιο.

Κατά τις δηλώσεις των τριών, σε άλλες περιπτώσεις οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια ή δύο μέρες πριν την ανάθεση και άλλες φορές σε εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο των συμβάσεων σε τιμές πολλαπλάσιες από τις τιμές που άλλοι φορείς του δημοσίου αγόρασαν τα ίδια πράγματα τις ίδιες ημέρες.

Ξανθόπουλος: Η Δικαιοσύνη να ελέγξει τις απευθείας αναθέσεις

«Από την αρχή της πανδημίας, η κ. Νικολάου με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες, άρχισε να μοιράζει απευθείας αναθέσεις για προμήθειες στις φυλακές», δήλωσε σχετικά ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και συνέχισε:

«Έχουμε εξαντλήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχουμε κάνει δημόσιες παρεμβάσεις αλλά εισπράξαμε από την κυβέρνηση χαλαρή διάψευση, σιωπή και ένοχη αμηχανία. Διαπιστώσαμε ότι αυτή η ιστορία έχει και ποινική διάσταση και επειδή δεν πρέπει να σιωπούμε όταν η πολιτική δράση ξεπερνά τα όρια, αποφασίσαμε σε θεσμικό επίπεδο να δράσουμε, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη».

Όπως είπε, «Κάνουμε μηνυτήρια αναφορά για να δώσουμε στη δικαιοσύνη το έναυσμα να ελέγξει το πλήθος των καταγγελιών που υπάρχουν στις 95 σελίδες της αναφοράς και στα εκτεταμένα σχετικά έγγραφα που την τεκμηριώνουν». Και πρόσθεσε:

«Σε διάστημα ενός έτους η κ. Νικολάου έκανε τα πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες. Κατάτμησε συμβάσεις, ανέθεσε σε ακριβότερες τιμές από τις ισχύουσες στην αγορά και σε επιχειρήσεις που μόλις συστάθηκαν ή δεν είχαν εγκαταστάσεις. Πρέπει η δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα αυτά και εφόσον διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να προχωρήσει την υπόθεση ανάλογα».

Ο κ. Ξανθόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε επίσης:

  • Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που στοιχειωδώς εξασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών. Η πανδημία παραμένει εδώ ένα χρόνο, αλλά μετά τους πρώτους 1-2 μήνες, διατηρήθηκε ως σήμερα η πεπατημένη των απευθείας αναθέσεων.
  • Το θέμα αυτό έχει αναδειχθεί στη Βουλή και η κυβέρνηση αρνείται να το διερευνήσει και να το διορθώσει. Κατά την άποψη μας όμως υπάρχει και ποινική διάσταση, Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας. Οφείλουμε αφού εξαντλήσαμε την πολιτική και κοινοβουλευτική διαδικασία να το φέρουμε στη δικαιοσύνη. Το αρμόδια δικαστικά όργανα θα αξιολογήσουν τα στοιχεία και εάν κρίνουν ότι υπάρχει θέμα, θα προχωρήσουν Αλλιώς ας κλείσει εκεί.
  • Οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν φυσικά την κυβέρνηση. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αγγίζει λειτουργία του πολιτικού συστήματος το οποίο ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και «όχι να βρίσκουμε ευκαιρία για να κάνουμε δουλίτσες με τους «ημετέρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ