ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Βουλή τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα θα φωταγωγηθεί απόψε η Βουλή, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στην Ολομέλεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει όσους εγκλημάτησαν και οι οποίοι τώρα προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία είναι ένα θέμα παγκόσμιο, όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντας το γεγονός σημασίας, καθώς βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη γενοκτονία, αναγνωρίζει εμμέσως όλους τους Χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής και ανάβει το φως και σε άλλες κυβερνήσεις να πράξουν ανάλογα.

Εκ μέρους της Βουλής τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης. «Η ιστορία μπορεί να αργεί αλλά δεν συγχωρεί κι αυτό το διαπιστώσαμε πρόσφατα με τα αλλεπάλληλα χαστούκια Μπάιντεν στον Ερντογάν», είπε.

Στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το οθωμανικό κράτος, επεσήμανε πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δείχνει το δρόμο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

«Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Μπάιντεν προσδίδει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια όλων όσοι συνεχίζουν για χρόνια να εργάζονται για την ενημέρωση της διεθνούς γνώμης για την Γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων. Τα πρόσφατα γεγονότα μας γεμίζουν ελπίδα ότι η ημέρα της διεθνούς αναγνώρισης δεν είναι μακριά», επεσήμανε.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ