ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλογρίτσας: Ήμουν πειθήνιο όργανο και στρατιώτης του Παππά

Καλογρίτσας: Ήμουν πειθήνιο όργανο και στρατιώτης του Παππά
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ως πειθήνιο όργανο και στρατιώτη που εκτελούσε τις εντολές του Νίκου Παππά περιγράφει τον εαυτό του στην απόπειρα δημιουργίας φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικού σταθμού ο Χρήστος Καλογρίτσας, που συνεχίζει για τρίτη ημέρα την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο μιας ακόμη επικοινωνίας με τον πρώην υπουργό, κατά την οποία του υποδείχθηκε να συναντηθεί με τον Αντώνη Λιανό της λιβανέζικης εταιρείας CCC.

Χρ. Καλογρίτσας: Χθες έβαλα τη μνήμη μου να δουλέψει δυνατά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ με αμφισβήτησαν. Σαν να μου ήλθε χθες στον ύπνο ότι μπορεί να υπάρχει κι άλλο sms του Νίκου το οποίο λέει «πηγαίνετε στον Λιανό. Στη CCC. Η μνήμη μου είναι λίγο πεσμένη. Θα κοιτάξω να το βρω.

Φέρεται ακόμη, να είπε πως κατά΄εντολή του πρώην υπουργού συναντήθηκε με τους κ.κ. Μαρινάκη και Κοντομηνά και πως κατείχε τις μετοχές του Νίκου Παππά.

Θ. Πλεύρης: Είχατε αναφέρει ότι σας ζητήσανε το όνομα σας και να μπείτε ως μπροστινός. Τον πρώτο λόγο τον είχατε εσείς ή πι αποφάσεις θα λαμβάνονταν από τρίτα πρόσωπα για το καναλι;

Χρ. Καλογρίτσας: Δάνεισα μόνο το όνομα μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό. Στρατολογήθηκα

Θ. Πλεύρης: Τις αποφάσεις θα τις έπαιρνε ο Παππάς;

Χρ. Καλογρίτσας: Μου τις έδινε ο Παππάς και τις εκτελούσα πειθήνια. Σαν στρατιώτης.

Θ. Πλεύρης: Μιλήσατε για ομάδα Παππά. Θυμάστε;

Χρ. Καλογρίτσας: Στο γραφείο υπάρχουν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσα να βρω αργότερα.

Χρ. Καλογρίτσας: Επίσης σαν να θυμάμαι ένα χαρτί σαν να γράφει μέσα το μοίρασμα των ποσοστών του καναλιού. Με εμένα εξέχοντος. Ήμουν μπροστινός.

Δ. Μαρκόπουλος: Μπροστινός; Ποιων;

Χρ. Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές τους.

Δ. Μαρκόπουλος: είχατε πει ότι πολιτικά ήσασταν μπροστινος. Ότι τρέξετε πολιτικά το εγχείρημα του καναλιού.

Χρ. Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές του Νίκου του Παππά.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την αντίδραση του Παύλου Πολάκη.

Χρ. Καλογρίτσας: Δεν έχω καλή μνήμη. Θα τα θυμηθώ όμως.

Π. Πολάκης: Να τα θυμηθείς όλα τώρα. Τώρα.

Δ. Μαρκόπουλος: Ο Πολάκης θυμήθηκε τα σταλινικά δικαστήρια και πιέζει

Χρ. Καλογριτσας: Κύριε Μαρκόπουλε ο Πολάκης δεν ξέρει τον Στάλιν. Δεν τον ξέρει. Έχει άγνοια

Σε άλλο σημείο, είπε σύμφωνα με πληροφορίες:

Χρ. Καλογρίτσας: Δεν είχα σχέση με τις αποφάσεις. Εγώ έπαιρνα οδηγίες. Οι οδηγίες καμία φορά υπερέβαιναν τη σχέση την οποία είχαμε συμφωνήσει να έχουμε. Όταν όμως μου ζητούσαν μια στήριξη αφού μου υπόσχονταν διάφορα...το έκανα. Ήμουν απόλυτα πειθαρχημένος

Θ. Πλεύρης: τις οδηγίες από ποιον τις περνάτε;

Χρ. Καλογρίτσας: Ο λίγων το «δια ταύτα» ήταν ο Παππάς. Υπήρχαν και άλλοι

Θ. Πλεύρης: Το Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για τις κινήσεις Παππά;

Χρ. Καλογρίτσας: Το δια ταύτα το έλεγε αυτος στο τέλος. Στο τέλος. Έλεγε «καπετάνιο» ή «Χρηστάκος» και μετά προχωρούσα.

Θ Πλεύρης: Συζητήθηκε το θέμα της εγγυητικής; Τι οδηγίες πήρατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Αυτές που σας είπε ο Τόμπρας. Ο Τόμπρας είπε πως υπήρχε αφανής εταιρεία.

Θ. Πλευρης: Δηλαδή ο Χουρι είχε συμφωνήσει με τον Παππά

Χρ. Καλογρίτσας: Μου είπε ο Παππάς όσα μου είχε πει ο Χουρι. Πήγα στο Πόρτο Χέλι να γνωρίσω τον συνέταιρο της ομάδας.

Απαντώντας σε άλλο σημείο στις ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη από τη ΝΔ, φέρεται να κατέθεσε:

Χρ. Καλογρίτσας: ο Νικος μπορεί να έπαιρνε ομαδικές αποφάσεις από κάπου. Όμως η απόφαση του Νίκου ήταν εντολή .

Θ. Πλεύρης: Είχε γίνει χρήση του ονόματος του τότε πρωθυπουργού;

Χρ. Καλογρίτσας: Αφήστε τα αυτά. Σας παρακαλώ. Θυμάμαι κάποτε όταν παραπέμφθηκε ο Ανδρεας Παπανδρέου ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε πει κακώς τον παραπέμψατε. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμός αλλιώτικος. Για μένα το Αλέξης - Χρηστος είναι φιλιά. Το πρωθυπουργός - Χρηστος είναι τιμή.

Θ. Πλεύρης: Η εντολή ήταν όμως Νικος Παππας.

Χρ. Καλογρίτσας: Το είπα αυτό ήδη.

Θ. Πλεύρης: Για τα 8 εκατ είχατε χρήματα στο λογαριασμό; Γι την έκδοση της εγγυητικής χρησιμοποιήθηκαν τελικά τα 3 εκατ της ccc ή κάτι άλλο;

Χρ. Καλογρίτσας: Τα 3 της CCC

Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να απάντησε και στους ισχυρισμούς Παππά ότι συναντήθηκε με όλους τους υποψήφιους στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Χρ. Καλογρίτσας: Άκουσα πως ο Νικος ο Παππας συνάντησε όλους τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρθηκαν για τα κανάλια. Άρα σημαίνει ότι μας είδε όλους κατά τον ίδιο τρόπο. Άρα σημαίνει πως κοιμόταν και στα σπίτια όλων αυτών. Έτσι έκανε σε εμένα. Άρα υποθέτω τα ίδια έκανε με όλους. Εμένα ο Παππας ήταν φιλος. Να ξεκαθαρίσει: Έτσι με έβλεπε; Όπως τους άλλους; Ή είχαμε κάτι το διαφορετικό; Με είδε στο σπίτι του. Στο σπίτι μου. Στο Γραφειο μου! Εκεί γνώρισε πολύ κόσμο στο Γραφειο μου. Εκεί υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παραμείνει. Για παράδειγμα μια Βουλγάρα καφετζού. Ερχόταν πίναμε καφέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατάθεσε πως έδωσε χρήματα και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός "Κόκκινο" του ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Πλεύρης: Για τα αλλά μέσα εκτός καναλιού σας ζητήθηκε να δανείσετε χρήματα;

Χρ. Καλογρίτσας: Άμεσα δεν μου ζητήθηκαν γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν ...διευκολυντικα χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππας.

Θ. Πλεύρης: που δώσατε λεφτά;

Χρ. Καλογριτσας: αυτά τα περίφημα 8 εκατ ευρώ είμαι χρήματα που ... (διακόπτει).

Θ. Πλεύρης: δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;

Χρ. Καλογρίτσας: κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά στο Κόκκινο

Θ. Πλεύρης: δώσατε λεφτά στο "Κόκκινο";

Χρ. Καλογρίτσας: Ναι.

Πηγές της επιτροπής ανέφεραν πως ο κ. Καλογρίτσας δάνειζε, αλλά δεν του επιστράφηκε τίποτα.

Θ. Πλεύρης: δώσατε χρήματα σε αλλά ΜΜΕ;

Χρ. Καλογρίτσας: μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την πρώτη. Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις».

Θ. Πλεύρης: ο κύριος Παππας σας ζητούσε την εντολή του δανείου;

Χρ. Καλογρίτσας: μου λέγανε χρειάζεται τη κόκκινο δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα» έλεγα. Άλλο η εφημερίδα άλλο το καναλι. Ο κύριος Παππας δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππας.

Θ. Πλεύρης: ήταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;

Χρ. Καλογρίτσας: Όταν με φώναξε ο Παππάς με τα αλλά παιδιά μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικα μου χτηματς ήταν κατασχεμένα. Κάποια στιγμή ο νόμος του Παππά 4339 έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις δυο διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ ευρώ, να είναι μη εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένεια μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μας είχε μπλοκάρει το κεφομέπ εμένα και την οικογένεια μου. Όλοι δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο νόμος εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου γιατί αυτος όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ ευρώ για να συμμετέχει. Ο γιος μου πούλησα τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και τος αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί από κεφομεπ. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι.

Θ. Πλεύρης: να μου πείτε ονόματα. Πετάξατε κάτι για το Α2.

Χρ. Καλογρίτσας: (δεν απάντησε και προχωρά)...για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αρια χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατ ευρώ που έγινε αναίρεση. Κι ο γιος μου θα μπορούσε όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατ ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε καναλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα. Πολάκη μη φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής λοιπόν με τα λεφτά μου.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν ένταση.

Θ. Πλεύρης: Πέστε μας όμως κύριε. Είπατε και για αλλά λεφτά. Που άλλου δώσατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Αν υποθετικά σας φέρω μια τσάντα με χρήματα άντε να με πιστέψουν εμένα σε σχέση με την κάθε βουλευταρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Να φτιάξεις κάτι στη Γραφειο του, να πληρώσεις κάποια ανάγκη... πολλά

Θ. Πλεύρης: έχετε κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο; Κάποιο βουλευτή; Επισκευάσατε κάτι ως εταιρεία κι εργολάβος κάτι για συγκεκριμένο πρόσωπο;

Χρ. Καλογρίτσας: (απέφυγε να απαντήσει)

Ο Θάνος Πλεύρης τον πίεσε να καταθέσει όλα τα στοιχεία, τα μηνύματα, τις ατζέντες και τα e-mail.

Χρ. Καλογρίτσας: θα ψάξω να τα βρω. Θα ρωτήσω τη γραμματέα μου. Την έχω σαράντα χρόνια. Διαμαντη Ευθαλία. Την ξέρω από το ΚΚΕ. Την ξέρουν όλοι. Βράχος.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, θέλησε να χωρίσει την υπόθεση σε επτά κεφάλαια.

Χρ. Καλογρίτσας: Χωρίζω σε επτά φάσεις την υπόθεση. Από 2015 έως έκδοση εγγυητικής 3 εκατ ευρώ. Η β φάση είναι από την έκδοση της εγγυητικής και την απόκτηση κατ αρχήν της άδειας (προσωρινής) όπου έγινε ένα τεράστιο πανηγύρι και μπήκε β μισή Ελλάδα στον διαγωνισμό . Η Τρίτη τάση είναι μετά τη δίωξη μου και τη δολοφονία των χαρακτήρων της οικογένειας μου έως την εκδίωξη - διακοπή των σχέσεων μου με τπν ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπου αυτούς . Δ φάση είναι η προσπάθεια των Αράβων να δουν κάτι με εμένα η Ε φάση είναι οι αποφάσεις των Αράβων με τ δικαστήρια. Η έκτη φάση είναι β απόφαση η δίκη μας να μην προχωρήσει το θέμα και η έβδομη φάση είναι το σήμερα. Ότι ζούμε εδώ. Από άρχοντας που ήμουν καθώς είχα εκατοντάδες έργα να κάνω, σήμερα πρέπει να δουλέψω για να ζήσω όλο αυτόν τον κόσμο. Τα παιδιά μου που είναι άρρωστα. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξα ποτέ υπεργολάβος. Ήμουν πάντα κύριος ανάδοχος έργων. Τώρα όταν πηγαίνω να ζητήσω καμία υπεργολαβία μου λένε «επειδή είσαι αυτος που είσαι πως να σου δώσουμε έργα; Είσαι τοξικός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως σήμερα δημοσιοποίησε υπεύθυνη δήλωση του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα προς τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στην οποία αναφέρει πως τα χρήματα για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις άδειες θα καλυφθούν εξ' ολοκλήρου από μετοχές που έχει πουλήσει με ημερομηνία 4/7/2016, δηλαδη 1,5 μήνα πριν από τον διαγωνισμό.. τεκμήριο που καταρρίπτει τα περί μπροστινού

Χρ. Καλογρίτσας: Έχω έγγραφα που δείχνουν ότι ο Νίκος Παππάς προσδιορίζει τα ποσοστά που θα έχουν οι δύο πλευρές στο κανάλι.

Στ. Κελέτσης (πρόεδρος Προανακριτικής): Είναι ιδιόχειρο το σημείωμα του Παππά;

Χρ. Καλογρίτσας: Φαντάζομαι ότι είναι sms

Θεοδώρα Τζάκρη: Εμείς κύριε Καλογρίτσα δεν φανταζόμαστε ότι έχουμε, έχουμε έγγραφα βέβαιης χρονολογίας και ανύποπτου χρόνου που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λέτε ότι ήσασταν μπροστινός. Έγγραφα που αποδεικνύουν την συμμετοχή της εταιρείας του γιους σας ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ και για όσα αντίθετα λέτε θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ελέγχεστε και ποινικά.

Ο κ. Καλογρίτσας ρωτήθηκε και για τις συναντήσεις με τους κ.κ. Μαρινάκη και Κοντομηνά και φέρεται να απάντησε:

Θ. Πλεύρης: Συναντήσατε με πρωτοβουλία Παππα τον Κοντομηνά και Μαρινάκη;

Χρ. Καλογρίτσας: Ναι

Θ. Πλεύρης: Όσα λεει ο Μαρινάκης στον Χατζηνικολάου και ο Κοντομηνάς στον Άλφα ειναι αλήθεια

Χρ. Καλογρίτσας: Ναι

Θ. Πλεύρης: Τις συναντήσεις τις οργάνωσε ο Παππάς ή εσείς χρησιμοποιήσετε το όνομα

Χρ. Καλογρίτσας: Όλα τα οργάνωσε ο Παππάς, εγω έκανα ότι μου έλεγε, άλλωστε αυτοί ενδιαφέρονταν για κανάλι

Θ. Πλεύρης: Τον Αρτεμίου τον είδατε για τις τηλεοπτικές άδειες

Χρ. Καλογριτσας : Ναι, εγω, ο Αρτεμίου και Παππάς

Θ. Πλεύρης: Όταν καταθέτατε φακελο για χρηματα και ποθεν εσχες ο παππας γνωριζε οτι αλλοι θα έβαζαν τα λεφτα

Χρ. Καλογρίτσας: Αφορα τους συντόνιζε.

Σε άλλο σημείο, φέρεται να κατέθεσε:

Θ. Πλεύρης: Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά

Χρ. Καλογρίτσας: Με εντολάρες. Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ότι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: ότι έκανα ήταν εντολές του.

Θ. Πλευρης: το 51% το ζητήσατε εσείς;

Χρ. Καλογρίτσας: του είπα «Δημήτρη ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε». Μου λέει «μωρέ Χρήστο έβαλα 700 εκατ εδώ και μου ζητάτε το 51%». Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζήτω...»; Μετά μου έστειλαν τον φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά. «Τι τους λέω»; Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε». Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τπν Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τπν Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως κατέθεσε ότι απ΄αυτή τη διαδικασία θα βγάλει λεφτά.

Χρ. Καλογρίτσας: Εγώ ήρθα εδώ να πω για την εικονικότητα της σύμβασης.

Θ. Πλεύρης: Και να είναι εικονική η σύμβαση θα πρέπει να πληρώσει ο Καλογρίτσας.

Χρ. Καλογρίτσας: Εγώ ήρθα μόνο για την εικονικότητα της σύμβασης. Εγώ απ’ αυτή τη διαδικασία δεν θα πληρώσω, θα βγάλω λεφτά.

Ο ίδιος με την επανέναρξη της συνεδρίασης το απόγευμα, φέρεται να δήλωσε ενώπιον των μελών της επιτροπής.

Χρ. Καλογρίτσας: Ξεκαθαρίζω πως έκανα άλλη δήλωση από αυτή που γράφτηκε. Έκανα σαφές πως τα τρία εκατ. ευρώ δεν τα οφείλω. Αν τα όφειλα δεν θα ήμουν εδώ. Δεν είπα πως θέλω να κερδίσω λεφτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ