ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή της Τουρκίας για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οργή της Τουρκίας για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
AP Photo/Francisco Seco

Οργισμένη είναι η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η εν λόγω σύσταση, η οποία είναι μονομερής και απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ψήφισμα «συμπεριλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη διακυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα».

Σημειώνει ακόμη ότι το κείμενο που ψηφίστηκε «βλέπει ως απειλή την αποτελεσματική, την προσανατολισμένη στη λύση, ανθρωπιστική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας μας», αντικατοπτρίζοντας -όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ- «τις εντελώς άδικες και μεροληπτικές ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και στηρίζεται στο αβασιμο αρμενικό αφήγημα για τα γεγονότα του 1915». Ως τέτοιο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι απορρίπτει το ψήφισμα.

Τέλος επιρρίπτει ευθύνες σε κύκλους που εκμεταλλεύονται πολιτικά την ενταξιάκη διαδικασία εις βάρος της Τουρκίας και οι όποιες καθυστερήσεις σε αυτήν δεν οφείλονται σε έλλειψη βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας.

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα υπέρ της διακοπής ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Νωρίτερα, με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές το ψήφισμα για την Τουρκία.

Η παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε περάσει νωρίτερα με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη παράγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική».

Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, «εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις».

Επισημαίνει ότι, «σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται καλόπιστα και δεν θα πρέπει να εκτροχιάζονται ή να ανατρέπονται με βάση απλώς πολιτιστικά ή θρησκευτικά κίνητρα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, επισημάνθηκε η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο αρμόδιος επίτροπος διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλι, τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και αυτό κάνει τις σχέσεις πιο πολύπλοκες τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκού μπλοκ όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αδράξει την ευκαιρία που της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δείξει προθυμία να αλλάξει πορεία και να δημιουργήσει τη βάση για μία νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν αυτό δεν συμβεί και αν η Τουρκία ανατρέψει την κάπως εποικοδομητική στάση της τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην δικαιοδοσία της, «ωστόσο τώρα ο στόχος μας είναι να δουλέψουμε εποικοδομητικά με την Τουρκία και να επιφέρουμε τις αλλαγές και βελτιώσεις στις οποίες όλοι προσβλέπουμε». Στάθηκε παράλληλα σε τέσσερις τομείς προτεραιότητας στην οικοδόμηση συνεργασίας που περιλαμβάνει το εμπόριο, την μετανάστευση, τον ολοκληρωμένο διάλογο και για την μείωση των εντάσεων αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

To μήνυμα που θα σταλεί προς την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι «σκληρό και ισχυρό» είχε προαναγγείλει χθες και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Βέμπερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ