ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία λύση πέραν από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών

Αναστασιάδης: Αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία λύση πέραν από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών
INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Είναι αδιανόητο να αναμένει η Τουρκία ότι μπορεί να επιτύχει λύση πέραν, μακριά και έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην κεντρική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στο Σκαλί Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, είπε ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αδιαλλαξία, αλλά και οι στόχοι που πάντοτε έθετε η Άγκυρα. Εκείνο που θέλω να διαμηνύσω εξίσου, είναι ότι είναι αδύνατο ή αδιανόητο να αναμένουν ότι μπορεί να επιτύχουν λύση πέραν, μακριά, έξω από τα ψηφίσματα των ΗΕ ή τους όρους εντολής του ΓΓ. Χωρίς αμφιβολία προκαλείται για άλλη μια φορά μια νέα κρίση, μια κρίση που αφορά και ενδιαφέρει όχι μόνο εμάς στην Κύπρο, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους και τα ΗΕ και, βεβαίως, τον ΓΓ των ΗΕ. Από τον ίδιο (τον ΓΓ των ΗΕ) εξαρτάται, από την προετοιμασία και την προεργασία που θα γίνει, κατά πόσο είναι δυνατόν να τεθεί ή ακόμα και η σκέψη να υπάρξει, ότι μπορεί να ικανοποιηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η Τουρκία».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του, που μεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τελετή για τα εγκαίνια νέου αρδευτικού συστήματος στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε ότι αν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν θα πρέπει να είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ «δύο κρατών». Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αναγνωριστούν το «κυρίαρχο καθεστώς και η ισότητα» των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό την αναγνώριση του «ισότιμου καθεστώτος» και την «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με το Anadolu. Σχολιάζοντας την Άτυπη Πενταμερή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, είπε πως οι συνομιλίες δεν κατέληξαν πουθενά, λόγω της «αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι αποσπασμένη από τα γεγονότα στο νησί».

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει παραδώσει, σε ετήσια βάση, 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την τουρκική Κύπρο στην ανάγκη άλλων», μέσω των έργων που αποσκοπούν στην εξάλειψη του κινδύνου έλλειψης νερού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις εργασίες της Πενταμερούς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατέθεσε και εγγράφως πρόταση λύσης στη βάση δύο κρατών -για πρώτη φορά μετά το 1977- και την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ