ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση Αθήνας για την αναγκαστική προσγείωση πτήσης με εντολή Λουκασένκο

Αντίδραση Αθήνας για την αναγκαστική προσγείωση πτήσης με εντολή Λουκασένκο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης από Αθήνα στο Μινσκ -συνοδεία πολεμικού μαχητικού- κατόπιν εντολής του προέδρου της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο.

Στην πτήση Αθήνα - Βίλνιους της RyanAir με συνολικά 171 επιβάτες από 12 χώρες, επέβαινε ο 26χρονος αντικαθεστωτικός ακτιβιστής και blogger, Ρόμαν Προτάσεβιτς, o οποίος συνελήφθη καθώς το όνομά βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν της εκλογής Λουκασένκο, πέρυσι.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αθήνα.

Η αντίδραση του Λιθουανού πρέσβη στην Αθήνα

Ο Λιθουανός πρέσβης στην Αθήνα, Ρολάντας Κατσίνσκας, χαρακτήρισε το γεγονός «εξοργιστικό» με ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι «το καθεστώς της Λευκορωσίας υποχρέωσε ένα αεροσκάφος της RyanAir να προσγειωθεί στο Μινσκ, ενώ εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, έτσι ώστε να συλλάβει έναν πολιτικό ακτιβιστή».

Μάλιστα, ανέφερε πως «σε μια ίδια πτήση την προηγούμενη εβδομάδα επέβαινε η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της δημοκρατικής Λευκορωσίας». Αξίζει να σημειωθεί πως την ανάρτηση του Λιθουανού διπλωμάτη επικρότησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

Η αντιπολιτευόμενη πολιτικός Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, η κύρια αντίπαλος του Λουκασένκο στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε πως οι λευκορωσικές αρχές «έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος και του συνόλου της πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που ήταν ένας από τους υπευθύνους του μεγαλύτερου ανεξάρτητου καναλιού της Λευκορωσίας στο Telegram».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ