ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι των «27» η κρατική αεροπειρατεία Λουκασένκο: Το στίγμα Μητσοτάκη και οι υψηλοί τόνοι

Στο τραπέζι των «27» η κρατική αεροπειρατεία Λουκασένκο: Το στίγμα Μητσοτάκη και οι υψηλοί τόνοι
(AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Τα ελληνικά αντανακλαστικά και το ύφος της αντίδρασης της Αθήνας στην ακραία ενέργεια της Λευκορωσίας - την εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για εκτροπή της πτήσης από Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, στο Μινσκ- συνδιαμορφώνουν και την ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο τραπέζι των «27».

Η οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο οξύς χαρακτηρισμός περί «κρατικής αεροπειρατείας» που χρησιμοποίησε η ελληνική διπλωματία για την πρωτοφανή κίνηση του καθεστώτος Λουκασένκο να αντιμετωπίσει την πτήση της Ryanair ως αεροσκάφος renegade, θα διαλάβει και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την μορφοποίηση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης την οποία η ελληνική αποστολή θα προωθήσει σε βάρος του Μινσκ.

Για την Αθήνα, είναι ξεκάθαρα τα ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από το χθεσινό θρίλερ.

Εκτός από τη λήψη μέτρων που θα διαφυλάξουν το ευρωπαϊκό κύρος, καθώς επρόκειτο για μια πτήση που ξεκίνησε από ευρωπαϊκό έδαφος και θα κατευθυνόταν προς μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι σαφές – σύμφωνα με αρμόδιες πηγές – ότι επανέρχεται σε πιο επιτακτική διάσταση συνολικά το θέμα των δύσκολων σχέσεων Ε.Ε. – Λευκορωσίας.

Επιπλέον επιστρέφει ως κυρίαρχη η υπόθεση της ελευθερίας του Τύπου στην Λευκορωσία, που ήδη έχει ενεργοποιήσει ευρωπαϊκά αντίμετρα.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η χρήση της λέξης «όλων» στο tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της απελευθέρωσης των επιβατών.

Αυτή η αναφορά αφορούσε ευθέως στην περίπτωση του ακτιβιστή Προτάσεβιτς, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το βαρύ κατηγορητήριο με τα χαλκεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς Λουκασένκο.

Το ιστορικό των κυρώσεων

Από τον Οκτώβριο του 2020, η ΕΕ έχει επιβάλλει σταδιακά περιοριστικά μέτρα έναντι της Λευκορωσίας.

Τα μέτρα ελήφθησαν ως αντίδραση στη νοθεία των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, καθώς και στον εκφοβισμό και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών της Λευκορωσίας και τις καταδικάζει, λέγοντας πως ούτε ελεύθερες ήταν, ούτε αδιάβλητες.

Στο καθεστώς κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας, υπάγονται πλέον συνολικά 88 άτομα και επτά οντότητες.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο γιος του και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Βίκτωρ, καθώς και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη του δικαστικού συστήματος και διάφοροι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες.

Τα άτομα έναντι των οποίων ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα χαρακτηρίστηκαν υπεύθυνα για την καταστολή και τον εκφοβισμό ειρηνικών διαδηλωτών, μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στη Λευκορωσία, καθώς και για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

Περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν το 2004 Παράλληλα με τις κυρώσεις που συνδέονται με τις εκλογές του Αυγούστου του 2020, η ΕΕ εφαρμόζει και άλλα είδη κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας.

Στο τραπέζι των «27»

Σε αυτό το φόντο οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται ήδη από το αποψινό δείπνο να δείξουν την πρώτη κατεύθυνση σε αυτό το θέμα, αλλά και σε μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα.

Αναπόδραστα, εκτός από το κλίμα, η πανδημία αλλά και τα εμβόλια θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρει και στην πρόσκλησή του προς τους «27» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ό,τι αφορά στη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει η Γηραιά Ήπειρος αναφορικά με την COVID-19, θέτει επί τάπητος την ευρωπαϊκή επιδίωξη για εντατικότερη προετοιμασία για το τουριστικό άνοιγμα.

«Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη μετακίνηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας σχετικά με τις νέες παραλλαγές και ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες» αναφέρει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα συζητήσουν το θέμα της διεθνούς αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας και το κρίσιμο ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης των παγκόσμιων αναγκών.

«Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον διαμοιρασμό εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει ο κ. Μισέλ.

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών θα «πέσει» και το θέμα των σχέσεων Ε.Ε. – Ρωσίας αλλά και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα γίνει μια επισκόπηση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, υπό το φώς των τελευταίων εξελίξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ