ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Περιοδεία-σφήνα στη Νέα Δημοκρατία με προεκλογικό άρωμα

Τσίπρας: Περιοδεία-σφήνα στη Νέα Δημοκρατία με προεκλογικό άρωμα
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε στο CNN Greece ότι ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει το θέμα της αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου, προκειμένου να αναδειχτούν οι ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η διαφοροποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της Κουμουνδούρου ότι η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πια αρραγής.

Η διαφαινόμενη εσωκομματική δυσαρέσκεια στη ΝΔ, οφείλεται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα, σε τρεις λόγους:

Α) Σε πραγματικές διαφωνίες με μια κυβερνητική πολιτική που θίγει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας αλλά και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Β) Στον «υπερσυγκεντρωτικό» τρόπο διακυβέρνησης του πρωθυπουργού, καθώς και στην προσπάθεια παραγκωνισμού ιστορικών στελεχών, χάριν των ευνοούμενων του Μαξίμου.

Γ) Στη διάψευση των προεκλογικών διακηρύξεων της ΝΔ από τη διακυβέρνησή της, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Τζαβάρας

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρας είναι να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύονται και να οξύνονται οι εσωτερικές αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα την Ηλεία. Είχε προηγηθεί η έκρηξη οργής του τοπικού βουλευτή Κώστα Τζαβάρα για τη μεταφορά πανεπιστημιακών τμημάτων από την περιοχή. Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ είχε δηλώσει:

«Εμάς δε μας ακούν παρότι διαθέτουμε τη φωνή. […] «Σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας αυτού του γεγονότος και εξαιτίας βέβαια και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου-Πατρών στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνεται ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού.»

Κοντά στην κοινωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σήμερα έτοιμος να «ακούσει» τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Αιτήματα τα οποία κατά τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, δεν «ακούει» η κυβέρνηση.

Πέρα από την προφανή σφήνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η σημερινή περιοδεία Τσίπρας αποτελεί την έναρξη μιας καλοκαιρινής εξόρμησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Ελλάδα ο συνδυασμός προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας κι ανάδειξη των αιτημάτων της, έχει πάντα προεκλογικό άρωμα. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αν και δεν θεωρεί τις πρόωρες εκλογές το πιο πιθανό ενδεχόμενο, θέλει να είναι έτοιμος για κάθε σενάριο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επομένως, πορεία προς το λαό και διατήρηση του κόμματος σε εγρήγορση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ