ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: «Θρίλερ» με την υγεία του Ρομάν Προτάσεβιτς

Λευκορωσία: «Θρίλερ» με την υγεία του Ρομάν Προτάσεβιτς
Στιγμιότυπο από προσαγωγή του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ το 2017 AP Photo/Sergei Grits

«Θρίλερ» και αντικρουόμενες πληροφορίες γύρω από την υγεία του 26χρονου αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Λουκασένκο. Πληροφορίες που αποδίδονται στη μητέρα του αναφέρουν πως βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Διαψεύδει το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στη φυλακή.

Δημοσιογράφος του αντιπολιτευόμενου δικτύου Nexta, συνιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, ανέφερε επικαλούμενος τη μητέρα του πως ο 26χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με καρδιολογικό νόσημα.

Η πληροφορία δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από διεθνή μέσα.

Είναι επίσης άγνωστο εάν ο 26χρονος έπασχε κατά το παρελθόν από καρδιολογικά προβλήματα, αναφέρει σχετικά το BBC.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πολιτικός ακτιβιστής Βιτόλντ Ασράκ πέθανε κατά πληροφορίες στη φυλακή από καρδιακή ανακοπή. Ο 50χρονος είχε φυλακιστεί για συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις του 2020. Κατά τη σύζυγό του δεν φέρεται να είχε ιστορικό καρδιολογικού νοσήματος,

Την ίδια στιγμή, η λευκορωσική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες για νοσηλεία του Ρομάν Προτάσεβιτς, λέγοντας ότι κρατείται σε φυλακή του Μινσκ «και δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας προς τη διοίκηση».

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει νωρίτερα πως είναι άγνωστη η τύχη του δημοσιογράφου και μπλόγκερ, ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εκτροπή-σοκ της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους από το καθεστώς Λουκασένκο.

Τόσο ο πατέρας του Προτάσεβιτς, Ντμίτρι, όσο και η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είχαν εκφράσει φόβους ότι ο δημοσιογράφος ενδέχεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια κατά την κράτησή του.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή» είχε δηλώσει η ίδια μιλώντας από το Βίλνιους.

Διαβάστε επίσης

Ρομάν Προτάσεβιτς: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ