ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά ΜΜΕ: «Κλείδωσε» η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Τουρκικά ΜΜΕ: «Κλείδωσε» η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

«Κλείδωσε», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.

 

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τσαβούσολγου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να «συζητηθούν λεπτομερώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και θα φτάσει στη χώρα μας στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Τούρκος αξιωματούχος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της «τουρκικής μειονότητας», όπως αναφέρει.

Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αποτελεί θέμα τριβής με την Αθήνα, στο οποίο η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη έμφαση τον τελευταίο καιρό.

Σε περίπτωση που η συνάντηση επιβεβαιωθεί και επίσημα, τότε θα πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εξομάλυνσης των ταραγμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων του τελευταίου διαστήματος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί την Άγκυρα στις 15 Απριλίου, όταν και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον Μεβλούτ Τσαβούσολγου.

Παρότι η εν λόγω συνάντηση είχε παρουσιάσει εντάσεις, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να εκθέτει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας είχε απαντήσει πρόσφατα σε ερώτημα που του υποβλήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης στο Φόρουμ των Δελφών πως θα συναντήσει «σύντομα» τον Τούρκο ομόλογό του.

«Είναι φίλος μου. Τον έχω προσκαλέσει στην Ελλάδα και καταρχήν έχει αποδεχτεί την πρόσκληση» είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας πως ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης εξαρτάται από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, είχε εκφράσει την ελπίδα πως αυτή θα είναι μια συνάντηση που θα προετοιμάσει επί της ουσίας τη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γιατί θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τα θέματα με την Τουρκία» είχε τονίσει ο κ. Δένδιας.

Τέλος, σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε πως η ανοικτή συζήτηση που έγινε ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί όλοι άκουσαν καθαρά σε όχι τόσο διπλωματική γλώσσα, τις δύο απόψεις και σημείωσε πως ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ