ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων - Δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους

Στην Ολομέλεια η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων - Δεν συγκεντρώνει 200 ψήφους
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανέφικτη φαίνεται η πλειοψηφία 200 βουλευτών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο κατοικίας τους.

Στην Ολομέλεια της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχοντας υπόψη τη στάση των κομμάτων από τη διαδικασία που προηγήθηκε στην επιτροπή και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

«Είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμη και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα», είπε.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το νομοσχέδιο στηρίζουν 190 βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο Βορίδη προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ισχύει με το νόμο του 2019.

«Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και φέρει στη Βουλή το ήθος τηλεπαραθύρων», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών προκειμένου να διευκολύνονται -όπως αναφέρει- μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ