ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει δημοσίευμα για συμμετοχή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει δημοσίευμα για συμμετοχή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή
Δελτίο τύπου / POOL

Η Κουμουνδούρου διέψευσε δημοσίευμα ιστοσελίδας σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αίτηση συμμετοχής στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Κομματική πηγή ανέφερε ότι:

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη σπουδή μέρους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.»

Η ίδια πηγή προσέθεσε:

«Τα σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένταξη του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Το διακύβευμα

Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σοσιαλιστική Διεθνή στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είναι απλώς θέμα των διεθνών σχέσεων του κόμματος. Σχετίζεται ευθέως:

-Με την ιδεολογική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την περίφημη στροφή προς ο Κέντρο,

-Με τον ανταγωνισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την ηγεμονίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά ουδέποτε επέδειξε ενθουσιασμό για τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

-Με τις εσωκομματικές έριδες εντός του ΚΙΝΑΛ και τη δύσκολη σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Eνδεικτικό της σημασίας που προσδίδεται στο ζήτημα είναι τόσο το ίδιο το γεγονός ότι βγήκε η διάψευση όσο και το ότι το δημοσίευμα αποδίδεται εμμέσως σε σκοπιμότητες.

Η σχέση Τσίπρα-Σοσιαλιστών

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει αίτηση συμμετοχής στη Σοσιαλιστική Διεθνή, επουδενί σημαίνει ότι δεν συνεχιστεί η εμβάθυνση της σχέσης του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Έκφραση αυτή της ήδη πολύ στενής σχέσης ήταν η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του μήνα σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμμερμανς, επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ, η επικεφαλής των S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ερρίκο Λέτα. Στην ημερίδα ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος προερχόμενος από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ