ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Πολωνίας

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Πολωνίας
Nicholas-George A. Papachristou

Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα.

Στη συνάντηση που έγινε στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, στο Φανάρι, οι κκ. Βαρθολομαίος και Ντούντα ζήτησαν για τη διακονία, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Οικουμενικού Θρόνου, για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της Ορθοδόξης Εκκλησίας της Πολωνίας, στην οποία απονεμήθηκε καθεστώς Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1924, και με συγκίνηση θυμήθηκε την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, το 2015, όταν, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ναού της του Θεού Σοφίας, ο οποίος υπενθυμίζει τους μακραίωνας και ακατάλυτους δεσμούς της Εκκλησίας της Πολωνίας με την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η σημασία που έχουν οι χριστιανικές αξίες και παραδόσεις στη διαμόρφωση των συγχρόνων κοινωνιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, τέλος, στα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, που επεστράφησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2004, από τον Πολωνικής καταγωγής Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος προ της εκλογής του, το 1978, διακόνησε για δεκαπέντε έτη ως Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, πόλης στην οποία γεννήθηκε ο πρόεδρος Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος συνποδευόταν από τη σύζυγό του Αγκάτα Κορνχάουζερ-Ντούντα, υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ