ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό μέτωπο κυβέρνησης κατά ΔΝΤ για τις συντάξεις και ΝΔ για ζητήματα διαφθοράς

Διπλό μέτωπο κυβέρνησης κατά ΔΝΤ για τις συντάξεις και ΝΔ για ζητήματα διαφθοράς
Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2015 στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Με τις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τεταμένες, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση στη Βουλή για την δικαιοσύνη, ξεκινά η εβδομάδα μετά την αγωγή που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εις βάρος της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Αφορμή για την σύγκρουση Μαξίμου και ΝΔ αποτελεί η περίφημη υπόθεση των δημοσιογράφων που φέρονται να έχουν κάνει εκβιασμούς και οι «θερμές» σχέσεις που εμφανίζεται να έχει ο κ. Κουμουτσάκος με έναν εξ αυτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται, άλλωστε, να συμπεριληφθεί στην λίστα των θεμάτων που προτίθεται να ανοίξει η κυβέρνηση κατά την συζήτηση στη Βουλή, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει για τις σχέσεις συνεργασίας που είχε με έναν εκ των κατηγορούμενων για εκβιασμό, αλλά και να εξηγήσει για ποιο λόγο κόπηκαν τιμολόγια από τον ίδιο για να πληρωθούν από τη Νέα Δημοκρατία.

Αποκαλύψεις για την κυβέρνηση Σαμαρά

Βεβαίως, η συζήτηση που αναβλήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, λόγω των δραματικών εξελίξεων στις Βρυξέλλες, θα απλωθεί σε όλα τα ζητήματα δικαιοσύνης και διαφάνειας με την κυβέρνηση να αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να αποδείξει ότι η εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση που χειρίστηκε η εισαγγελέας κ. Τσατάνη έγινε, όχι για να συγκαλυφθεί, αλλά ακριβώς για να μην υπάρξει συγκάλυψη.

Από το Μαξίμου υπαινίσσονται ότι ο πρωθυπουργός αλλά και οι υπουργοί που θα πάρουν τον λόγο θα παρουσιάσουν έγγραφα-ντοκουμέντα που εκθέτουν την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, ωστόσο τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο να μιλήσει με ονόματα, τα οποία προφανώς θα προκύπτουν από τις «αποκαλύψεις» που υπόσχεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Πυρά προς ΔΝΤ

Στο τέλος της εβδομάδας και για την ακρίβεια το Σάββατο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκ νέου στην Αθήνα τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί της ουσίας δύο θέματα -δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό- έχουν κλείσει, καθώς η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις που κινούνται πέραν της συμφωνίας του προηγούμενου Ιουλίου, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

Εξ αυτού του λόγου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να στρέφει τα πυρά της προς την κατεύθυνση του Ταμείου, καλώντας το να βάλει νερό στο κρασί του και να αποσύρει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αιτήματα που κινούνται εκτός συμφωνίας και οδηγούν σε καταστάσεις φτωχοποίησης των αδυνάμων.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πολύ μικρές νέες συντάξεις, κάτι που δεν αποδέχεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο στον αντίποδα επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, παρά μόνο σε όσες επικουρικές αθροιστικά με τις κύριες υπερβαίνουν τις 14.000 ευρώ ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ