ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Μετά τα τουρκικά δημοσιεύματα, έρχεται και η επίσημη επιβεβαίωση για τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου ενώ παράλληλα φαίνεται πως «κλείδωσε» και για το πρωί της Δευτέρας το τετ-α-τετ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021.


Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε επίσημα και από την τουρκική πλευρά ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος υπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη χώρα μας από τη Θράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος χθες στις πληροφορίες περί συνάντησής του στα Χανιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα και συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου στο ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου, σημείωσε:

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία.

«Και το δεύτερο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαι στα Χανιά το Σάββατο αλλά για άλλο λόγο. Είναι το μνημόσυνο του πατέρα μου, για τα τέσσερα χρόνια. Και ταυτόχρονα έχουμε μία σημαντική εκδήλωση όπου θα παρουσιάσουμε πια αναλυτικά και με όλη τη λεπτομέρεια που του αρμόζει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ο Τσαβούσολγου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια για να «συζητηθούν λεπτομερώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα προπαρασκευαστικό για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πάντως τις ίδιες ημερομηνίες των διπλωματικών αυτών επαφών θα είναι σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», ενώ αμέσως μετά την Τουρκική άσκηση, η Ελληνική «Καταιγίδα» θα βγάλει όλο τον στόλο στο Αιγαίο, όπως σχολιάζει η ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ