ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Ο Μητσοτάκης δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ πώς ξέμεινε από «χαρτιά» στη μάχη του κέντρου

Ψήφος αποδήμων: Ο Μητσοτάκης δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ πώς ξέμεινε από «χαρτιά» στη μάχη του κέντρου
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για την κυβέρνηση, το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό δεν ολοκληρώνει απλώς το χρονικό μιας πολιτικής αυτοπαγίδευσης αλλά ισοδυναμεί με την πιστοποίηση μιας διπλής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στη «μάχη» του κέντρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία», την οποία απέδωσε στο «μικρόψυχο κομματικό συμφέρον» και στην «κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η διπλή άρνηση στη συναίνεση

«Τώρα, ο αγώνας στρέφεται στην πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, εξαντλώντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει. Η κυβέρνηση θα κάνει το παν για την αξιοποίηση και τη διεύρυνσή τους. Ζητά, όμως, και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού. Ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν, να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη εθνική λεωφόρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκο Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στον Εθνικό Κήρυκα.

Ο πρωθυπουργός, δεν υπενθύμισε στους Έλληνες του εξωτερικού μόνο τη χρονοσειρά των πολιτικών γεγονότων, στην εξέλιξη των οποίων, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση του δεν πρόταξε κανέναν όρο. Με τις 614 λέξεις της δήλωσής του προς το ομογενειακό μέσο, κατέδειξε τα απτά δείγματα της πολιτικής συναίνεσης, με τα οποία η κυβέρνηση του συνόδευσε την πρωτοβουλία της για τη θέσπιση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι πριν από 15 μήνες, για να επιτευχθεί η συναπόφαση όλων των κομμάτων της Βουλής, η κυβέρνηση υποχωρώντας στο όνομα της συναίνεσης, δέχτηκε να τεθούν οι προϋποθέσεις: της διετούς παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και οι άνω των 30 ετών να είναι φορολογικά ενήμεροι.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι αυτή ήταν η απαίτηση της αντιπολίτευσης αλλά και την τοποθέτηση, την οποία είχε κάνει τότε:

«Δεν είναι η ιδανική, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Διαφορετικά το μείζον θα υποτασσόταν στο έλασσον. Και αντί για ένα σημαντικό βήμα από την καθήλωση, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα γινόταν ποτέ».

Τα ήξεις - αφίξεις

Αναδεικνύοντας τη βούληση της πλειοψηφίας να θεσπίσει την απόλυτα ελεύθερη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμισε ότι μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά των περιορισμών, η κυβέρνηση κατέθεσε τον νέο νόμο που καταψηφίστηκε όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Έτσι, ξανά, η θλιβερή εξαίρεση στην εθνική συστράτευση την οποία εισηγήθηκε μεν η κυβέρνηση, αλλά συμμερίστηκαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση. Με άλλα λόγια, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερβεί τους μίζερους μικροϋπολογισμούς του. Ότι δεν αντέχει τις συναινέσεις και τις ενωτικές συμφωνίες. Και ότι είναι η μόνη παράταξη στον τόπο που μετατρέπει σε χαμένες ευκαιρίες τις ιδανικές συγκυρίες» αναφέρει ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του στον Εθνικό Κήρυκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ