ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για οικοδόμηση καθεστώτος

Ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη για οικοδόμηση καθεστώτος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η προχτεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε τη σκλήρυνση της ρητορείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οικοδομεί καθεστώς. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

«Η κυβέρνηση επέλεξε δυστυχώς να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει και θα το πω όπως ακριβώς το σκέφτομαι και όπως πρέπει να μιλάμε, έξω από τα δόντια, να επιβάλει ένα καθεστώς.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Και προκειμένου να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και με τη Βουλή σε ένα διαρκές καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές».

Οι ημέτεροι

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας για να στηρίξει την τοποθέτηση περί καθεστώτος, δεν αναφέρθηκε μόνο στη λειτουργία της Βουλής και την περιστολή των πολιτικών ελευθεριών μέσω του δόγματος «νόμος και τάξης». Συμπεριέλαβε στη στοιχεία της «οικοδόμησης καθεστώτος»:

-τη χειραγώγηση των ΜΜΕ μέσω της κρατικής διαφήμισης,

-τη διοχέτευση των κρατικών προμηθειών σε ημετέρους μέσω μια βιομηχανίας απευθείας αναθέσεων,

-την προστασία με δικαστική ασυλία κυβερνητικών αξιωματoύχων,

-την υπονόμευση δοκιμασμένων θεσμών όπως το ΑΣΕΠ.

Δηλαδή το κατά Τσίπρα «καθεστώς Μητσοτάκης» αποτελεί ένα σύμπλεγμα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που φαλκιδεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η Βουλή

Ωστόσο, σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real, ο Νάσος Ηλιόπουλος αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «χούντα», όπως γράφει σήμερα πρωτοσέλιδο καθημερινής εφημερίδας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη λειτουργία της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι:

«Είναι τεράστια υποκρισία από πλευράς της ΝΔ να αφήνει τους πολίτες να στοιβάζονται καθημερινά στα μέσα μεταφοράς και την ίδια στιγμή να λέει ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανονικούς όρους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμένη λειτουργία του κοινοβουλίου.»

Το αντι-ΝΔ μέτωπο

Είναι προφανές ότι η θέση περί «καθεστώτος Μητσοτάκη» απηχεί την πραγματική πεποίθηση που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ συχνά άλλωστε στην Κουμουνδούρου γίνονται συζητήσεις για τις αναλογίες της κυβέρνησης με την πολιτεία Όρμπαν στην Ουγγαρία. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι μέσα από τη γραμμή του «καθεστώτος» επιχειρείται η οικοδόμηση ενός αντι-ΝΔ μετώπου, κατ’ αναλογία με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε χτίσει η Πειραιώς ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αν τίθεται θέμα δημοκρατίας, η αντικυβερνητική συσπείρωση γίνεται αυτομάτως πλατύτερη και μπορεί να απευθυνθεί σε νέα ακροατήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ