ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στην πρότασή του ο Μάρδας, αποστάσεις παίρνει ο Βίτσας

Επιμένει στην πρότασή του ο Μάρδας, αποστάσεις παίρνει ο Βίτσας
Δημήτρης Μάρδας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιμένει στην πρότασή του, αναφορικά με την ευνοϊκή μεταχείριση των προσφύγων που θα επενδύσουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους, ο Δημήτρης Μάρδας, παρά τη «θύελλα» αντιδράσεων που προκλήθηκε για αυτό το θέμα, ενώ αποστάσεις από την τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών πήρε ο Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει για τη δήλωσή του, ξεκαθαρίζοντας ότι η εισήγησή του δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εφάρμοσε η Δανία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της.

Όπως εκτίμησε ο κ. Μάρδας, υπάρχουν οικονομικά ισχυροί Σύροι που έχουν αφήσει τη χώρα τους, αλλά δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα, αφού δεν έχουν καταφέρει να πάρουν την απαραίτητη βίζα.

«Δεν λέω εγώ ότι είχαν πολλά χρήματα κάποιοι μαζί τους», τόνισε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας πως «όταν ετοιμάζουμε μία εισήγηση, κάνουμε την έρευνά μας, για το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στα ακίνητα, δόθηκε υπό μορφή παραδείγματος».

Ξεκαθάρισε ακόμη πως «δεν εισάγεται η οποιαδήποτε μορφή διάκρισης. Έχουμε 50.000 άτομα που θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα που προβλέπεται σε ότι αφορά την προσωρινή παραμονή. Το θέμα που τέθηκε είναι ότι, αν υπάρχουν κάποια άτομα εδώ που έχουν αυτά χρήματα και μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα τα δούμε».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει μια διεθνής εμπειρία από την οποία «μπορούμε να αντλήσουμε ό,τι στοιχεία χρειαζόμαστε και στο βαθμό που μπορούμε να την εφαρμόσουμε κι εδώ, ακολουθείται».

Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση Μάρδα πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ο κ. Βίτσας, αφού επεσήμανε ότι επρόκειτο για μια γενικότερη τοποθέτηση, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε αυτήν».

Πάντως ο ίδιος αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, εκτίμησε ότι, «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ