ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αέρας αισιοδοξίας στο ΜέΡΑ25 -Στις 4 Ιουνίου το συνέδριο του κόμματος

Αέρας αισιοδοξίας στο ΜέΡΑ25 -Στις 4 Ιουνίου το συνέδριο του κόμματος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πολλά τα χαμόγελα στις τάξεις του ΜέΡΑ25 τις τελευταίες μέρες.

Τα στελέχη του κόμματος αρνούνται ότι τα χαμόγελα αυτά έχουν ως αιτία τα καλά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει στο ΜέΡΑ25 ένα εντυπωσιακό 4,7%. «Εμείς όπως δεν πιστεύαμε πριν τις δημοσκοπήσεις», δεν τις πιστεύουμε και τώρα», είπε στο CNN Greece στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τα στελέχη του ΜέΡΑ256 αποδίδουν την αισιοδοξία τους στην οργανωτική αναβάθμιση του κόμματος που θα επισφραγιστεί με το συνέδριο στις 4 Ιουνίου, καθώς και το μεγάλο άνοιγμα που κάνει στη νεολαία.

Η τακτική

Η καλή δημοσκοπική εικόνα του κόμματος αποδίδεται στη σύνδεσή του με ένα νεανικό ριζοσπαστισμό που γίνεται όλο και πιο ορατός. Με σημείο καμπής το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, το ΜέΡΑ25 «αγκαλιάζει» μια ατζέντα αντιαυταρχισμού, οικολογίας κα δικαιωμάτων η οποία βρίσκει απήχηση στη νεολαία, ειδικά στη γενιά που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος του «συστήματος».

Επιπλέον, φαίνεται ότι αποδίδει η σκλήρυνση της στάσης του κόμματος απέναντι στην Κουμουνδούρου και η υιοθέτηση θέσεων που το τοποθετούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα, με μόνο «συνοδοιπόρο» το ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστική αυτής της γραμμής η ανακοίνωση για την επένδυση στο Ελληνικό:

«Χωρίς ουσιαστική συζήτηση θα ψηφιστεί σήμερα η νέα σύμβαση για το Ελληνικό στη Βουλή αφού όλο το μνημονιακό τόξο (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) συναινεί συνένοχα σε αυτή την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, χάρη στην οποία δεν θα επιτρέπεται η προσβολή των εγκληματικών συνεπειών της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.»

Το συνέδριο

Το ΜέΡΑ25 θα κάνει το διαρκές συνέδριό του από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου στο ανοιχτό χώρο του πάρκου των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Η επιλογή του χώρου έχει πολιτικό συμβολισμό, αφού το συνέδριο θα γίνει σε μια λαϊκή γειτονιά, σε έναν χώρο ο οποίος για να αποδοθεί στους κατοίκους χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο.

Στο συνέδριο διευρυνθούν η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Κατά κύριο λόγο, το σώμα των συνέδρων θα εγκρίνει τα προγραμματικά κείμενα που συζητήθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο. Αναμένεται, επίσης, να εγκριθεί η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους κι επιβολή μποϋκοτάζ στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ